Dostupni linkovi

Tuzi blizu dobijanja lokalne samouprave


Tuzi
U susret lokalnim izborima u Podgorici ponovo je aktuelizovana priča o statusu gradske opštine Tuzi, koja traje već godinama.

Albanske nacionalne partije i Demokratska partija socijalista, kako u srijedu pišu crnogorski mediji, blizu su dogovora koji bi predviđao da Tuzi iz statusa gradske opštine pređu u status opštine u okviru glavnog grada što bi tom području, na obodu Podgorice sa većinskim albanskim življem, donijelo nove elemente lokalne samouprave, ali ne i samostalnost koju je vlast godinama unazad obećavala.

To u razgovoru za naš radio potvrđuje i lider Gradjanske inicijative Vaselj Siništaj koji naglašava da bi prelaskom u novi status Tuzi dobili tri osnovna stuba lokalne samouprave – teritoriju, budžet i nadležnosti, s tim što bi, objašnjava Siništaj, opština u okviru glavnog grada nastavila da svoje pravo ostvaruje kroz dupli glas koji podrazumijeva da stanovnici Malesije biraju predstavnike i za parlament opštine u okviru glavnog grada i za parlament Podgorice.

"Mislim da smo, pravno gledano, sada na dobrom putu da imamo kompletne nadležnosti, da imamo pravo osnovati službe za ono što smatramo da je efikasnije i kvalitetnije za građane Malesije i da smo na dobrom putu da definišemo i administrativne granice", kaže Siništaj.

RSE: Da li je ova sada faza pregovora sa DPS-om u korelaciji sa podgoričkim izborima i da li DPS opet poteže jedno pitanje koje je strao nekoliko godina kako bi osigurao vase glasove na predstojećim izborima koji se doživljavaju kao test za eventualne parlamentarne izbore?

Siništaj: Apsolutno nije to samo stvar DPS-a. Negdje sam već rekao da što se tiče lokalne samouprave, to je za mene proces i razvija se dalje. Kamo sreće da je neko ranije imao ovakvo viđenje možda danas ne bi bilo ovakve priče i oko opštine Petnjica i Gusinje. Sve bi bilo stabilnije da su imali barem ovo što smo mi pokušali i kako stvari trenutno stoje i obezbijedili. Mislim da ko god sjutra bio većina u Podgorici biće mu poželjno da ima ovakav status.

Nikola Camaj, predstavnik Demokratskog saveza, međutim, ne dijeli taj stav. Na pitanje da li je on dogovor o unaprijeđenju statusa opštine Tuzi doživio kao pripremu za podgoričke lokalne izbore Camaj je eksplicitan:

"Apsolutno! Mislim da je to priča o onome što se radilo i 2013. godine i pričom oko referenduma. Ta se priča i sada nastavlja u smislu obezbeđivanja bolje polazne pozicije za vladajuće strukture. Ako pojedini iz albanskih stranaka smatraju da moraju igrati tu igru i jednostavno pomoći bolje pozicioniranje DPS-a za naredne izbore to je njihovo legitimno pravo. Mi kao stranka ne želimo biti na toj strani. Čak sam i tokom pregovora gospodinu Maroviću rekao da nas kao stranku apsolutno ne zanima ko će biti vlast, još manje da oni budu vlast ili bilo ko drugi u Podgoric . Ja dovodim u pitanje uopšte i to da će ova priča moći da prođe i to je priča za predizbornu kampanju i to nije iskrena priča za pronalaženje rješenja za područje Malesije", tvrdi Camaj.

Tuzi, mjesni centar Malesije, područja na kome većinski živi albanska etnička zajednica, dobili su nakon referenduma za nezavisnost 2006. godine status gradske opštine.

Svojevremeno su predstavnici albanskih partija pisali stranim diplomatama o namjeri da se to područje izdvoji u samostalnu opštinu. Crnogorsku vlast su optuživali da ih je prevarila, jer nije ispoštovala obećanja data uoči referenduma, izglasavanja Ustava i predsjedničkih izbora - da će, ako glasaju za nezavisnu Crnu Goru, dobiti status „nezavisne opštine”. Referendum nikada nije održan.

Čak i ako se na ovu temu postigne politički dogovor, ima onih koj problematizuju transformaciju gradske opštine u opštinu u okviru glavnog grada.

Đorđije Blažić, univerzitetski profesor i ekspert za pitanja lokalne samoprave kaže da je taj naum vrlo sporan sa ustavno pravnog stanovišta:

"Jer opština je jedinica lokalne samouprave i po Ustavu Crne Gore su opštine samostalne dok je to u ovoj konstalaciji odnosa njihovog položaja u okviru glavnog grada vrlo problematično", navodi Blažić.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG