Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ko kome nanosi duševnu bol u Crnoj Gori?


Nebojša Medojević

Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević traži od Đukanovića odštetu od dva miliona eura zbog: „Zlonamjernih, neistinitih i nepotpisanih saopštenja DPS-a.

Tužbe za duševne boli izgleda postale su sve popularnije političko oruđe u Crnoj Gori. Ovoga puta takvu tužbu najavljuje Pokret za promjene protiv predsjednika vladajuće DPS Mila Đukanovića koji je sam u više navrata podnosio tužbe za duševnu bol. Stoga ni tužba Nebojše Medojevića ne bi trebala biti iznenađenje za Đukanovića.

U Demokratskoj partiji socijalista kažu da su spremni da na sudu dokažu istinitost navoda iznijetih u nepotpisanim stranačkim saopštenjima na račun lidera Pokraza za promjene Nebojše Medojevića, a zbog čega će ta stranka tužiti predsjednika vladajuće stranke Mila Đukanovića. Politički direktor DPS-a Predrag Sekulić:

„Što se tiče DPS-a mi ćemo zaista pružiti dokaze za sve svoje tvrdnje, a gospodina Medojevića ćemo pozvati i kao glavnog svjedoka. Što se tiče saopštenja da li su potpisana ili ne iza svakog saopštenja snosi punu odgovornost politički direktor DPS-a Predrag Sekulić sa jedne strane, a sa druge strane lično sam dao takve izjave i nadamo se da gospodin Medojević neće negirati da je pisao za „Identitet“ i nadamo se da neće moći da negira ono što je poznata činjenica da je taj časopis finansirao zemunski klan sa jedne strane. Sa druge strane, ukoliko bude to negirao podsjetićemo ga na njegove izjave koje su u tom periodu davane“.

RSE: Očigledno, Vi tvrdite da ste vi potpisnik saopštenja i da ste adresa za tužbu zapravo Vi, a ne gospodin Đukanović:

SEKULIĆ: Ne, ja samo tvrdim da smo mi iznosili ove političke stavove i lično i personalno. Ja sam lično i personalno u nekoliko navrata iznosio ovaj politički stav da bi gospodin Medojević trebao da preispita svoju biografiju kada govori o organizovanom kriminalu, a što se tiče politčke odgovornosti snosi je politički direktor Demokratske partije socijalista.

U nepotpisanim saopštenjima Informativne službe Demokratska partija socijalista je u više navrata optužila Medojevića za navodne veze sa zemunskim klanom, pa će, kako je najavljeno iz Pokreta za promjene, zbog toga preko advokata Nebojše Batrićevića podnijeti krivičnu tužbu protiv predsjednika DPS-a Mila Đukanovića radi izvršenja krivičnog djela klevete, kao i tužbu za nadoknadu štete za pretrpljene duševne bolove usred povrede ugleda i časti sa odštetnim zahtjevom od dva miliona eura. Advokat Nebojša Batrićevi:

„Mi ne podnosimo privatnu krivičnu tužbu niti ćemo podnijeti tužbi radi naknade štete zbog nepotpisanih saopštenja, već zbog sadržine tih saopštenja i brutalnosti kleveta i uvreda kojima su izloženi predsjednik Pokreta za promjene, a u zadnje vrijeme sve češće i njegovi najbitniji i najznačajniji saradnici“.

Na naše pitanje da li je neuobičajeno da se stranka tuži zbog potpisanih ili nepotpisanih saopštenja koja nerijetko obiluju uvredljivom sadržinom po političke protivnike Batrićević odgovara:

„Mi smo zauzeli stav da za jednu uobičajnu folklornu populističku tezu da svako svakome danas u Crnoj Gori iz razloga ovih ili onih može da kaže sve i svašta bez ikakvih posljedica prekinemo na način upravo što ćemo za svaku neistinitu, netačnu, zlonamjernu ili uvrijedljivu riječ podnijeti i reagovati tužbom prema nadležnom sudu jer smatramo da je to jedino mjesto gdje se te stvari mogu raspraviti na pravno valjan način dokazati“.

Praksa tužbe za klevetu i nadoknadu štete za duševne boli do sada je uglavnom vezivana upravo za predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića koji je ovoga puta tužena strana. Sociolog i analitičar Srđan Vukadinović kaže da borba saopštenjima političkih stranaka predstavlja pravu moru i torturu za građane Crna Gore i one su najčešće dokaz nemoći politčkih stranaka:

„Treba potpuno razdvojiti pravo od političke borbe. Politička borba je jedno, a pravna borba je sasvim nešto drugo. Druga dimenzija ovog problema je to što je teško očekivati da u uslovima jednog veoma neefikasnog pravosuđa koje je u Crnoj Gori da možemo da očekujemo neke izglednije rezultate u rješavanju takvih sporova .Znači ovako se i dalje daje samo dobar materijal da se javnost uveseljava sa time, a da se pri tome odgađa i minimalna pažnja sa nekih kvalitativno životnih pitanja“.
XS
SM
MD
LG