Dostupni linkovi

Lideri Francuske, Njemačke i Poljske u petak u Berlinu na razgovorima o Ukrajini


Donald Tusk i Emmanuel Macron, Pariz, 12. februara 2024.
Donald Tusk i Emmanuel Macron, Pariz, 12. februara 2024.

Poljski premijer Donald Tusk, njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastat će se u petak u Berlinu kako bi razgovarali o pomoći Ukrajini.

Sastanak, koje je najavio Tusk i potvrdio izvor iz njemačke vlade, bit će prvi na najvišem nivou "Vajmarskog trougla" - platforme za političku saradnju Njemačke, Francuske i Poljske oformljene 1991. - otkako se vratio kao poljski premijer krajem prošle godine.

"Razgovarao sam s predsjednikom o tome kako da mobilizujemo naše partnere u Evropi", rekao je Tusk za državni informativni kanal TVP Info u utorak nakon razgovora s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu.

"Samit Vajmarskog trougla je hitno sazvan za petak", kazao je.

Scholz i Macron će prvi da razgovarati prije nego što im se pridruži Tusk, rekao je izvor iz njemačke vlade.

Sastanak će uslijediti nakon napetosti između francuskih i njemačkih lidera oko pitanja poput ukrajinske politike, koju je nedavno pokrenuo Macron, koji nije isključio raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajini.

Od formiranja nove poljske vlade krajem prošle godine, održan je samo jedan sastanak Vajmarskog trougla na nivou ministara vanjskih poslova, ali su sve tri zemlje izrazile želju za intenziviranjem odnosa.

XS
SM
MD
LG