Dostupni linkovi

Turski sud osudio stotine na doživotni zatvor zbog pokušaja puča iz 2016.


Policija provodi osumnjičene na suđenje, arhivska fotografija
Policija provodi osumnjičene na suđenje, arhivska fotografija

Sud u Turskoj izrekao je doživotnu kaznu zatvora za 337 optuženih, uključujući zapovjednike vojske i pilote, nakon što ih je proglasio krivima za umiješanost u krvavi pokušaj državnog udara protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u julu 2016. godine.

Suđenje je počelo 2017. godine, a u fokusu je bila vazduhoplovna baza Akinci u Ankari, navodni centar planiranog državnog udara .

Završno ročište održano je pod teškim sigurnosnim mjerama u zgradi suda u glavnom gradu Ankari. Ukupno 475 optuženih, od kojih 365 u zatvoru, optuženo je za organizovanje puča i bombardovanje ključnih vladinih zgrada, uključujući dio parlamenta, predsjedničku palatu i sjedište policije u Ankari.

Više od 250 osoba ubijeno je u neuspjelom puču, za koji je Ankara optužila pristalice pokreta Fetullaha Gulena, muslimanskog propovjednika sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. 79-godišnji Gulen, koji je negirao bilo kakvu ulogu u puču, bio je jedan od šestorice optuženih kojima se sudilo u odsustvu.

Četiri nalogodavca, koje je sud nazvao "civilnim imamima" zbog njihovih veza s Gulenovom mrežom, bili su među 19 optuženika koji su dobili otežane doživotne kazne zbog optužbi za pokušaj atentata na predsjednika, ubistvo i pokušaj rušenja ustavnog poretka, javila je državna Anadolu novinska agencija.

Piloti koji su izvršili napade takođe su bili među onima kojima su izrečene teške doživotne kazne - najstroža kazna na turskim sudovima - što znači da ne postoji mogućnost uslovne kazne.

XS
SM
MD
LG