Dostupni linkovi

Turski sindikati u štrajku zbog policijske brutalnosti


Protesti u Ankari se nastavljaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Protesti u Ankari se nastavljaju

Pet turskih sindikata počelo je štrajk u znak protesta protiv policijske brutalnosti i slamanja demonstracija na središnjem istanbulskom trgu Taksim.

Štrajk podržavaju Konfederacija naprednih sindikata i sindikati javnih službi – liječnika, zubara, inžinjera, arhitekata ...

U saopćenju sindikata se ističe da je premijer Recep Tajip Erdogan pokrenuo „ofenzivu protiv naroda“ silom protjerujući demonstrante iz parka Gezi. Samo tokom nedjelje u Istanbulu je uhapšeno više od 440 demonstranata, a preko 55 u Ankari.

Predsjednik Liječničog udruženja Ahmet Ozdemir Aktan izjavio je da Erdogan “provocira gradjanski rat. To ne žele ni njegovi pristaše, pa se on služi represijom“.

Potvrdjeno je da je policija uhapsila nekoliko liječnika koji su pružali prvu pomoć demonsrantima u Istanbulu. Predstavnici vlasti negiraju da se radilo o medicinskom osoblju, no predstavnici Amnesty Internationala dokumentiraju svoj tvrdnje.

U ranim jutarnjim satima policija se ponovo sukobila s prosvjednicima. Upotrebljavani se suzavac, gumeni meci, vodeni topovi, a agencije prenose da policija spriječava tisuće ljude da krenu prema glavnom trgu u Istanbulu.

Premijer Erdogan ponavlja da se neće dopustiti da „ulica“ odredjuje pravila ponašanja i demonstrante naziva ih problematičnim osobama i teroristima. No, činjenica je da tokom desetogodišnjeg predsjednikovanja strankom i vladom on se nikada nije suočio sa toliko žestokim otporom njegovoj vladavini.


Njegov šef diplomacije Ahmet Davotuglu u autorskom tekstu u britanskom „Guardianu“ ističe da je izražavanje stava demokratsko pravo svakoga, ali i on tvrdi da su mirne demonstracije „oteli“ ekstremisti koji su napali policiju, i uništavali javno i privatno vlasništvo. On priznaje da je bilo pogrešaka i od strane policije, te kaže kako je istraga zbog prekoračenja ovlasti u toku i da će odgovorni biti kažnjeni.

„Svijesni smo da smo izabrani većinom glasova, ali odgovaramo cijelom narodu, i kao što smo čuli glas onih iz parka Gezi, tako smo čuli poruke sa skupa pristaša u Istanbulu i Ankari tokom vikenda. Demokatski izabrana vlada može se mijenjati samo na izborima“, napisao je Davotuglu.

Edhem Eldem, profesor povijesti na istanbulskom sveučilištu u tekstu u New Yorku Timesu, upozorava da sada Erdogan, nakon što se desetljeća borio protiv kontrole vojske i sam mora napustiti metode protiv kojih je osobno bio. Ono što su prethodne vlade radile s vojskom, on sada pokušava uz pomoć policije i religije.

Vodsto Stranke Pravde i razvoja mora shvatiti da je samo sekularna demokracija može biti garanbt prava i slo boda svih gradjana“, ističe profesor Eldem.
XS
SM
MD
LG