Dostupni linkovi

Optužbe istaknutog kriminalca uzdrmale Erdoganovu vladu


Iako mafijaš Sedat Peker nije direktno napao Redžepa Tajipa Erdoana, optužbe na račun ljudi bliskih predsedniku pokazuju da je on krajnja meta.

Navodi istaknutog turskog kriminalca o povezanosti organizovanog kriminala i politike uz iznošenje prljavštine o ljudima iz vlasti pokrenula je novu krizu vlade predsednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) kada je njegova popularnost već u padu usled ekonomske krize i kritika zbog postupanja tokom pandemije, pišu svetski mediji.

Čitamo vam: Optužbe istaknutog kriminalca uzdrmale Erdoganovu vladu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:09 0:00
Direktan link

Na vrhu IMDB-ove liste

Zloglasni šef mafije Sedat Peker uzbudio je Tursku serijom video snimaka na Jutjubu (YouTube) poslednjih nedelja u kojima je izneo niz optužbi na račun istaknutih ličnosti turske vlade – uključujući za ubistva, silovanja, raširenu korupciju i trgovinu drogom, ističe Gardijan (The Guardian).

Mada njegove tvrdnje nisu potvrđene i tiču se događaja i decenijama unazad, kako ocenjuje britanski list, tajming objavljivanja Pekerovih monologa u trajanju od sat vremena, u kojima se prikazuje kao uzbunjivač, štetan je po Erdoana čija stranka je već pala u anketama usred ekonomskih nedaća i kritika zbog postupanja tokom pandemije COVID-19.

Iako je tradicionalnim turskim medijima, koji su od pokušaja puča 2016. pod strogom kontrolom države, trebalo vremena da registruju dosadašnjih sedam od najavljenih 12 epizoda, na internet platformama su snimci imali više od 30 miliona pregleda. Video serija pod nazivom "Sedat Peker vs AKP" (vladajuća Erdoganove stranka Pravde i razvoja) nakratko je bila u vrhu IMDB-ove liste televizijskih emisija, dok nije uklonjena.

Peker (49) je postao poznat devedesetih godina, na vrhuncu povezanosti turske politike i mafije kada je otkriveno da su obaveštajne agencije sarađivale s kriminalcima radi političkih atentata. Odležao je nekoliko zatvorskih kazni, ali se po izlasku 2014. izgleda uključio u krugove AKP-a, sve dok prošle godine nije pobegao iz zemlje pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo novu istragu o njegovim mrežama.

Peker na video snimcima ide od teme do teme i od osobe do osobe, nudeći dramatične izveštaje o zločinima počinjenim u ime zvaničnika, koristeći pravnu terminologiju i pažljivo vodeći priču što sugeriše da su njegovi navodi osmišljeni za sudski slučaj, ocenjuje Gardijan ukazujući da iako Peker nije dirnuo "brata Tajipa", kako naziva predsednika, napadi na Erdoanov uži krug jasno pokazuju da je on krajnja meta.

Glavna meta

Senzacionalne tvrdnje izbeglog turskog mafijaša postavile su pitanje o uticaju organizovanog kriminala i otkrile sve veće lomove u vrhu Erdoanove vlade, piše Tajms (The Times).

Pekerovi nedeljni video snimci, koje objavljuje iz svoje nove baze u Dubaiju, postali su ritual za milione Turaka.

On je ispalio salve nedokazanih optužbi protiv članova Erdoanovog kruga, među kojima je i da je sin bivšeg premijera Binali Jildrima (Binali Yildirim) umešan u trgovinu drogom iz Venecuele, kao i da je poslanik AKP stranke umešan u silovanje i ubistvo kirgistanske novinarke Jeldane Kaharman 2019. godine.

Glavna meta je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (Süleyman Soylu), za koga Peker tvrdi da mu je pružao zaštitu pre nego što je pobegao iz Turske na Balkan 2019. godine.

Ipak, iza Pekera se krije duga kriminalna istorija, ističe londonski list. On je odležao nekoliko zatvorskih kazni u Turskoj otkako se istakao krajem 90-ih, ali se kasnije približio AKP-u, organizujući skupove za Erdoana.

Erdoan je u sredu, 26. maja, odbacio Pekerove navode o korupciji i drugim zločinima, braneći ministra unutrašnjih poslova, preneo je Rojters (Reuters).

Ministar unutrašnjih poslova Sojlu takođe je negirao optužbe, ali su video zapisi izazvali oštre kritike opozicionih partija, zapretivši Erdoanovoj vladi.

U govoru pred poslanicima svoje stranke, u svom prvom javnom obraćanju povodom Pekerovih optužbi, Erdoan je rekao da je cilj video snimaka nanošenje štete Turskoj.

Vlada će proganjati pripadnike organizovanog kriminala po celom svetu, dovesti ih kući i predati u ruke zakona kako bi sprečili takve "igre", rekao je turski predsednik.

Zločini iz prošlosti progone Tursku

Posle pojave Pekerovih snimaka mnogi se u Turskoj pitaju da li se zemlja vraća u devedesete, u vreme složenih veza između mafijaških bandi, policije, političara i poslovnih krugova, ukazuje BBC.

Kada je AKP došao na vlast početkom 2000-ih, stranka je tvrdila da je taj period završen s Erdoganovim proglašenjem "nove Turske". Međutim, kako ističe BBC, tvrdnje Pekera, koji je bio važna ličnost devedesetih, osporile su taj narativ.

Sada kada se većina glavnih turskih medija smatra portparolom vlade, milioni su se okrenuli Jutjub kanalu mafijaškog šefa koji je pokrenuo žestoku raspravu na društvenim mrežama, odražavajući oštru političku polarizaciju Turske.

Ministar unutrašnjih poslova Sojlu izgleda da je u teškoj poziciji i neke njegove kolege iz AKP-a oklevaju da ga otvoreno podrže.

Neki veruju i da ako Erdoan želi da ubedi svoju izbornu bazu, mora da kaže više, jer u protivnom Pekerovi navodi mogu ugroziti podršku njegovoj stranci, ocenjuje BBC.

Poplava prljavština

Pekerove priče o povezanosti organizovanog kriminala i politike uz iznošenje imena potresle su Tursku, piše Vašington post (The Washington Post), navodeći da su snimci na Jutjubu senzacija i da se svaki sledeći nestrpljivo iščekuje.

Poplava prljavština pokrenula je krizu u Erdoanovoj vladu, podstakla zahteve za istrage, pa čak i na ostavku ministra unutrašnjih poslova, zvezde Pekerovih video snimaka. Optužbe su zakomplikovale predsednikove probleme jer je njegova popularnost pala usred ekonomskog pada i pandemije korona virusa.

Analitičari kažu da su video snimci samo pojačali strah o vezama između turskog podzemlja i političara, što je prvi put izašlo u javnost tokom skandala pre više od dve decenije, posle jedne saobraćajne nesreće. Među nastradalima su bili osuđeni krijumčar heroina, člana parlamenta i policijski zvaničnik, što je ogolilo opaku vezu podzemlja i države, kao i vladinu upotrebu desničarskih odreda smrti protiv svojih protivnika.

Peker je takođe proizvod novijeg fenomena: fragmentacija državnih institucija pod Erdoanovom sve autoritarnijom i centralizovanom vlašću, kažu analitičari. Vašington post ocenjuje da su Pekerove tvrdnje posebno štetne po vladu zbog njegovog priznanja sopstvene uloge u krivičnim dela u ime moćnih ličnosti.

Mafijaš je nagovestio barem jedan motiv za objavljivanje video zapisa – policijski pretres njegovog domu u aprilu, dok su njegova supruga i deca bili prisutni. Ali, kako ističe američki list, bez obzira na Pekerove razloge, vladi je sve teže da izbegne njegove optužbe.

Prošle nedelje je novinar državne novinske agencije Anadolija postavio pitanje o Pekerovim optužbama, kazavši da svi pričaju o tome. "Da li naša vlada ima plan za ovo", pitao je novinar koji ubrzo potom otpušten i prijavljen tužilaštvu po sumnji da pripada terorističkoj grupi.

XS
SM
MD
LG