Dostupni linkovi

Turska ulaže u srpsko kozarstvo


Ajbar Uludža (L) Mehmed Ildrin (C) Tihomir Petković
Ajbar Uludža (L) Mehmed Ildrin (C) Tihomir Petković

Predstavnici turske kompanije Milksa iz grada Burse predstavili su u Užicu projekat izgradnje farmi koza na teritoriji cele Srbije sa centrom u Užicu. Vrednost je nekoliko stotina miliona evra, a radi se o proizvidnji kozjeg mleka i njegovoj preradi. Rukovodilac projekta je Ajbar Uludža, čija porodica je poreklom iz Travnika, On kaže, postoji tri plana, najpre je izgradnja malih farmi:

„Treba najpre napraviti što više malih farmi, pa posle naći osobe koje žele svojim sredstvima da ulažu bez kredita, a kao treći plan je da otvorimo veliku centralnu farmu gde mi se našlo nekoliko hiljada koza", kaže on, te dodaje:

"Ovaj projekat kao socijalno-ekonomski bi vredeo kada bi Vlada Srbije, Razvojni fond i kompanija Milksa napravili protokol kojim bismo garantovali deset godina sigurne proizvodnje, i to bi bilo idealno.“

Uludža kaže da bi ovaj projekat obezbedio posao za oko 7.500 ljudi u Srbiji. Sličan posao kompanija Milksa započela je u Bosni i Hercegovini, a u Mostaru bi usko trebalo da počne da radi mlekara:

„U Bosni smo već registrovana firma, to je učinjeno prošlog meseca i za sedam, osam meseci bi počela proizvodnja, reč je o velikoj mlekari u Mostaru“.

A što se tiče ulaganja u ovaj vrlo zanimljiv posao, Uludža je objasnio:

„Mi bi napravili zgrade, postavili mašine i opremu, i kupili koze, i kada se završi, ključ u ruke. A onda tražimo od Razvojniog fonda da kreditira farmere. Povrat investicije je za sedam godina. Koliko ja znam, sada je bruto nacionalni dohodak po stanovnku u Srbiji oko 4.500 dolara. Mi nudimo oko 50-60.000 evra po farmeru. Za početak, farmer bi trebao uložiti oko deset posto od ukupnog iznosa po jednoj farmi koja bi imala 150- 200 koza“, objasnio je Uludža.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zajedno sa Uludžom u Užicu je boravio i Mehmed Jildrim, vlasnik firme MBH u Bursi, koja je najveća za preradu mleka u Turskoj, dnevno preradi 5.000 litara mleka, ima 5.000 prodajnih mesta, a izvozi u Amerku, arapske zemlje i zemlej bivšeg SSSR. Uludža je poručio, ako krene posao s a farmama koza, biće i drugih poslova:

„Imaće još prilika, jer ja sam u Upravnom odboru udruženja biznismena u Busi koji su poreklom sa Balkana. Imamo 350 članova, radi se o vrlo jakim firmama. Naši članovi godišnje imaju oko 2, 5 milijarde evra izvoza. Jedan uspešan projekat vući će i ostale, ja mislim i nadam se uspehu ovom poslu sa farmama koza.“

Gardonačelnik Užica Tihomir Petković kaže da realizacija projekta zavisi od Vlade Srbije, jer Užice nije sposobno samo da finansira sve.

„Da bi projekat profunkcionisao, neophodno je da se dođe do broja od najnamje od 200 farmi. Projekat je skup za naše prilike i to je od 60 do 100 miliona evra i verovatno bi se u roku od pet godina moralo uložiti. U tom slučaju bi se morala uključiti Vlada Srbije, odnosno Fond za razvoj, koji bi preuzeo te farme i kreditirao farmere. Bez podrške Vlade ne možemo ništa uraditi, iako je ovaj projekat vrlo zanimljiv“, rekao je užički gradonačelnik.

XS
SM
MD
LG