Dostupni linkovi

Turska zabranila prvomajske proteste na glavnom trgu u Istanbulu


Članovi turskih sindikata na obeležavanju Međunarodnog praznika rada, 1. maj 2023.
Članovi turskih sindikata na obeležavanju Međunarodnog praznika rada, 1. maj 2023.

Turska policija zatvorila je u utorak centralni istanbulski trg Taksim kako bi sprečila prvomajske proteste kada će desetine hiljada policajaca biti raspoređene po gradu.

Oko trga su podignute visoke metalne barijere.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja rekao je u ponedeljak da su vlasti odredile 40 mesta za proslavu Prvog maja, sa izuzetkom simboličnog trga Taksim.

Jerlikaja je rekao da su neki sindikati zahtevali okupljanje na tom trgu koji je bio epicentra protesta 2013. protiv vlade predsednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), ali da to neće biti dozvoljeno.

"Trg Taksim i okolina nisu pogodni za bilo kakvo okupljanje", rekao je on.

Glavna turska opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), koja je pobedila na lokalnim izborima 31. marta, međutim vrši pritisak na vladu da otvori trg za radničke skupove.

Lider CHP-a Ozgur Ozel pozvao je u ponedeljak ministra unutrašnjih poslova da preispita zabranu Taksima.

"Zatvaranje Taksima znači nepriznavanje ustava", rekao je on.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenela (Amnesty International) takođe je navela da je zabrana "zasnovana na potpuno lažnim razlozima za bezbednost i javni red" i pozvala na njeno ukidanje.

Navodeći da je taj trg "mesto od ogromnog simboličkog značaja", Amnesti je dodao da "više od decenije turske vlasti nezakonito ograničavaju pravo ljudi na okupljanje i kriminalizuju mirne proteste koji se održavaju na trgu".

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG