Dostupni linkovi

Turska oslobodila izraelski par optužen za špijunažu


Mordy Oknin (u sredini) pozdravlja sa balkona svoje kuće u Modinu nakon dolaska iz Istanbula, Izrael (18. novembar 2021.)
Mordy Oknin (u sredini) pozdravlja sa balkona svoje kuće u Modinu nakon dolaska iz Istanbula, Izrael (18. novembar 2021.)

Turska je oslobodila izraelski bračni par kojeg je uhapsila zbog optužbi za špijunažu jer je navodno fotografisao rezidenciju predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (Redžep Tajip Erdoan) tokom putovanja u Istanbul, kazali su izraelski premijer i ministar spoljnih poslova u četvrtak (18. novembar).

Izraelski premijer Naftali Bennett (Benet) odbacio je optužbe za špijuniranje protiv para Mordy i Natali Oknin (Mordi), rekavši da ne rade ni za jednu izraelsku agenciju.

Njegova vlada je poslala višeg izaslanika u Tursku da pomogne u radu na njihovom oslobađanju.

"Nakon zajedničkih napora sa Turskom, Mordy i Natali Oknin su pušteni iz zatvora i na putu su kući za Izrael", rekli su Bennett i ministar spoljnih poslova Yair Lapid (Jairu zajedničkoj izjavi.

Oni su se zahvalili predsjedniku Turske i njegovoj vladi na saradnji.

Turski sud uhapsio je izraelski bračni par 12. novembra pod optužbom za špijunažu zbog fotografisanja Erdoganove rezidencije sa telekomunikacionog tornja Čamlidža u Istanbulu sa platformama za posmatranje, javila je turska državna agencija Anadolija.

Anadolija je javila da je jedan zaposlenik dojavio policiji nakon što je vidio da par slika rezidenciju iz restorana na kuli.

Policija je uhapsila i jednog turskog državljanina, koji je bio sa parom, pod optužbom za političku i vojnu špijunažu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG