Dostupni linkovi

Fotografije djece zakačene su u blizini mjesta gdje su nestala, Kahramanmaraš, Turska, 14. februar.
Fotografije djece zakačene su u blizini mjesta gdje su nestala, Kahramanmaraš, Turska, 14. februar.

U Turskoj spašena osoba nakon 204 sata

Osnovne informacije o zemljotresu

  • Broj poginulih u potresima na jugu Turske i sjeveru Sirije povećao se na više od 37.000
  • UN upozorava da bi konačan broj žrtava mogao biti dvostruko veći
  • WHO ocijenio da su potresi 6. februra najgora prirodna katastrofa u posljednjih 100 godina
  • Prvi saudijski avion s humanitarnom pomoći sletio u područja pod kontrolom sirijske vlade
17:02 14.2.2023.

Prvi konvoj pomoći UN-a ušao u severozapadnu Siriju preko novootvorenog prelaza

Prvi konvoj pomoći Ujedinjenih nacija ušao je iz Turske u severozapadnu Siriju koju drže pobunjenici, preko novootvorenog prelaza Bab al-Salameh, rekao je portparol kancelarije UN za humanitarna pitanja.

Pomoć je isporučivala Međunarodna organizacija za migracije, rekao je portparol agenciji rojters. Nisu naveli detalje o obimu niti o vrsti pomoći.

Ujedinjene nacije saopštile su u ponedeljak kasno uveče da je sirijski predsednik Bašar al Asad odobrio otvaranje dva nova granična prelaza između Turske i Sirije "za početni period od tri meseca kako bi se omogućila blagovremena isporuka humanitarne pomoći".

15:42 14.2.2023.

Unicef: Hitno potrebna humanitarna pomoć milionima dece

"Deca i porodice u Turskoj i Siriji suočeni su sa nezamislivim poteškoćama nakon tih razornih zemljotresa", rekla je izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da se postaramo da svi koji su preživeli ovu katastrofu dobiju spasonosnu podršku, uključujući ispravnu vodu, sanitarne usluge, osnovnu ishranu i zdravstvene potrepštine, kao i podršku za mentalno zdravlje dece. Ne samo trenutno, već dugoročno", navodi u saopštenju ove organizacije.

Unicef navodi da iako i dalje nije poznat ukupan broj pogođene dece, 4,6 miliona dece živi u 10 provincija u Turskoj koje su pogođene zemljotresima, a više od 2,5 miliona dece je pogođeno zemljotresima u Siriji.

14:33 14.2.2023.

U Turskoj spašena osoba nakon 204 sata

TRT Haber javlja da je osoba spašena iz ruševina u turskoj pokrajini Hataj - 204 sata nakon potresa. Prije te osobe, spasioci su u istom mjestu spasili i ženu.

Spašavanje žene 203 sata nakon potresa, Turska, 14. februar.
Spašavanje žene 203 sata nakon potresa, Turska, 14. februar.
14:26 14.2.2023.

WHO: Najgora prirodna katastrofa u posljednjih 100 godina

Potres koji je pogodio Tursku i Siriju predstavlja najgoru prirodnu katastrofu u tom regionu u posljednjih 100 godina, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu, Hans Kluge.

"Svjedočimo najgoroj prirodnoj katastrofi u europskom dijelu WHO-a u posljednjih 100 godina i još saznajemo podatke o magnitudi", rekao je Kluge.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG