Dostupni linkovi

Fotografije djece zakačene su u blizini mjesta gdje su nestala, Kahramanmaraš, Turska, 14. februar.
Fotografije djece zakačene su u blizini mjesta gdje su nestala, Kahramanmaraš, Turska, 14. februar.

U Turskoj spašena osoba nakon 204 sata

Osnovne informacije o zemljotresu

  • Broj poginulih u potresima na jugu Turske i sjeveru Sirije povećao se na više od 37.000
  • UN upozorava da bi konačan broj žrtava mogao biti dvostruko veći
  • WHO ocijenio da su potresi 6. februra najgora prirodna katastrofa u posljednjih 100 godina
  • Prvi saudijski avion s humanitarnom pomoći sletio u područja pod kontrolom sirijske vlade
20:50 12.2.2023.

SZO objavio da bi Asad mogao otvoriti dodatne prelaze za pomoć severozapadu zemlje

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je u nedelju da je sirijski predsednik Bašar el Asad izrazio otvorenost za više graničnih prelaza za pomoć žrtvama zemljotresa na severozapadu zemlje pod kontrolom pobunjenika.

Nakon posete Alepu, rekao je da "čeka da se pomeri preko linija na severozapad, gde nam je rečeno dasu posledice zemljotresa još gori".

Situacija je posebno teška u oblasti koju drže pobunjenici na severozapadu, koja ne može da primi konvoje pomoći iz delova zemlje koje drži vlada bez odobrenja Damaska.

Jedinstveni granični prelaz otvoren za pomoć iz Turske prekinuo je rad zbog potresa.

20:27 12.2.2023.

Novi zemljotresi u Turskoj

Zemljotres jačine 4,7 stepeni Rihterove skale registrovan je večeras na području turskog grada Kahramanmaraša, prenosi Evropski mediteranski seizmološki centar.


Potres je registrovan u 21:33 časa po lokalnom vremenu sa epicentrom 21 kilometar od grada na dubini od dva kilometra.

Zemljotres jačine 4,9 stepeni Rihtera registovan je večeras i na području grada Hekimhan.

Potres je registrovan u 19:29 časova po lokalnom vremenu sa epicentrom 13 kilometara od grada na dubini od tri kilometra.

EMSC je objavio da su ovakva snažna prateča podrhtavanja tla normlana nakon jakih zemljotresa i da će trajati nedeljama i mesecima.

20:13 12.2.2023.

U ponedeljak Dan žalosti u Severnoj Makedoniji za žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji

Vlada Severne Makdonije proglasila je ponedeljak, 13. februar, danom žalosti za žrtvama katastrofalnog zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Kako je saopšteno, ta odluka je doneta kao izraz solidarnosti i poštovanja prema velikom broju izgubljenih ljudskih života u katastrofalnom zemljotresom koji se dogodio u Republici Turskoj i Arapskoj Republici Siriji 6. februara.

Tokom sutrašnjeg dana žalosti, precizira se, državna zastava Severne Makedonije će biti istaknuta na na pola koplja u zemlji i ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu.

19:43 12.2.2023.

Deo izraelskih spasilaca napušta Tursku zbog pretnji

Izraelska nevladina humanitarna organizacija Junajted Hacala (United Hatzalah) saopštila je da je prekida operaciju spasavanja u Turskoj zbog "ozbiljne pretnje" bezbednosti njenog tima.

Proteklih dana spasioci su na društvenim mrežama delili video snimke i fotografije svojih operacija u Kahramanmarašu, epicentru zemljotresa u Turskoj.

"Nažalost, dobili smo informaciju o konkretnoj i neposrednoj pretnji izraelskoj delegaciji i moramo dati prioritet bezbednosti našeg osoblja", navela je nevladina organizacija ali nije precizirala prirodu pretnje niti izvor informacije.

Izraelska ambasada u Ankari je Frans presu saopštila da spasilački timovi izraelske vojske nastavljaju svoje operacije spasavanja i zbrinjavanja u Turskoj gde imaju terenske bolnice.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG