Dostupni linkovi

Turska planira da nastavi kupovinu ruskog oružja uprkos primedbama SAD


Delovi ruskog odbrambenog sistema S-400 prilikom istovara iz ruskog aviona na aerodromu Murted kod Ankare, 27. avgusta 2019.
Delovi ruskog odbrambenog sistema S-400 prilikom istovara iz ruskog aviona na aerodromu Murted kod Ankare, 27. avgusta 2019.

Turska preti da će nastaviti sa kupovinom oružja iz Rusije uprkos upozorenjima Vašingtona. Dok SAD pojačavaju pritisak na Ankaru da odustane od kupovine ruskog protivraketnog odbrambenog sistema S-400, turski ministar odbrane Hulusi Akar je ovog meseca odbacio američke primedbe.

"To nije ofanzivni sistem", rekao je Akar i dodao da sistem ne predstavlja pretnju za bilo koga, na bilo koji način, tamo gde je raspoređen.

"On nije rizik, pretnja ili opasnost po druge", naglasio je turski zvaničnik, prenosi Glas Amerike.

Vašington navodi da najsavremeniji radari na projektilima S-400 predstavljaju pretnju odbrambenim sistemima NATO-a i pozvao na njihovo uklanjanje.

Međutim, iz Ankare je saopšteno da se razmišlja o kupovini nove količine ruskih projektila. Jedan izvor blizak vladi kaže da je Turska već postigla dogovor sa Moskvom.

Američki državni sekretar Antony Blinken u aprilu je upozorio Tursku da bi mogle da joj se uvedu sankcije ako kupi drugo rusko oružje, uključujući i dodatne raketne sisteme S-400.

Zbog zabrinutosti povodom sistema S-400, Vašington je sprečio Tursku da modernizuje svoju staru vojnu avijaciju američkim avionima F-35. Međutim, savetnik turskog predsednika Mesut Ćasin upozorio je da Vašington time samo primorava Tursku da još više produbi vojne veze sa Rusijom.

"Potrebno nam je 200 borbenih aviona. To je realnost, ali nam SAD ne daju borbene avione. Tako da vi (Sjedinjene Države) vršite pritisak na Tursku da kupuje ruske avione, mi ne želimo da ih kupujemo", rekao je Ćasin i dodao: "Ali ako nam SAD ne daju borbene avione, možemo da kupujemo ruske, jer su nam ti avioni potrebni".

Analitičari predviđaju da Ankara neće kupovati novo rusko oružje pre planiranog susreta predsednika Turske i SAD na marginama NATO samita u junu.

Ilham Uzgel, analitičar međunarodnih odnosa koji piše za portal Duvar njuz izjavio je da su američko-turski odnosi talac kupovine oružja od Rusije.

"Ona tu stoji kao kamen spoticanja i sumnjam da mogu nešto da urade", ocenio je Uzgel. "To je preduslov koji su SAD zadale Turskoj i nisam nikada do sada video da je Turska do te mere saterana u ćošak".


Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu kaže da Vašington treba da prevaziđe svoje primedbe, i odlučan je da Turska neće odustati od kupovine ruskih odbrambenih sistema.

Međutim, neki analitičari predviđaju da bi Ankara ipak mogla da bude spremna na dogovor ukoliko Vašington ponudi određene ustupke.

XS
SM
MD
LG