Dostupni linkovi

Putin i Erdoan razgovarali povodom prvog turskog nuklearnog reaktora


Nuklearna elektrana Akuju u turskoj provinciji Mersin, koju gradi ruska kompanija Rosatom, 26. april 2023.
Nuklearna elektrana Akuju u turskoj provinciji Mersin, koju gradi ruska kompanija Rosatom, 26. april 2023.

Predsednici Rusije Vladimir Putin i Turske Redžep Tajip Erdoan razgovarali su u četvrtak, 27. aprila telefonom, saopštile su njihove kancelarije, pre nego što su dve zemlje obeležile inauguraciju prvog turskog nuklearnog reaktora.

Nuklearnu elektranu Akuju u južnoj turskoj provinciji Mersin izgradila je ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom.

Prema saopštenju iz kancelarije turskog predsednika, Erdoan je zahvalio Putinu za pomoć oko elektrane, a razgovarali su i o inicijativi za crnomorsko žito i situaciji u Ukrajini.

Putin je rekao da dve zemlje rade na inicijativi Erdoana da pošalje brašno napravljeno od ruskog žita u zemlje kojima je to potrebno, javlja agencija Frans pres (AFP).

Putin je rekao da su se dogovorili da prodube ekonomsku, trgovinsku i poljoprivrednu saradnju.

Oba predsednika su učestvovala virtuelno u ceremoniji obeležavanja punjenja nuklearnog goriva u prvu energetsku jedinicu u Akuju.

Projekat vredan 20 milijardi i 4.800 megavata (MV) za izgradnju četiri reaktora u mediteranskom gradu Akuju omogućiće Turskoj da se pridruži malom klubu nacija sa civilnom nuklearnom energijom, piše agencija Rojters.

"Planiramo da završimo fizičko pokretanje (elektrane) sledeće godine... kako bismo mogli da proizvodimo električnu energiju na stalnoj osnovi od 2025. godine, kako smo se dogovorili", rekao je Andrej Lihačov, šef Rosatoma.

Turska se nada da će elektrana, koju Lihačov trenutno opisuje kao "najveće nuklearno gradilište na planeti", smanjiti njenu zavisnost od uvoznih ugljovodonika za proizvodnju energije.

Erdoan se pridružio ceremoniji održanoj u četvrtak putem video veze umesto da putuje na lokaciju zbog zdravstvenih problema koji su ga primorali da otkaže predizborne skupove ove nedelje.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koca rekao je da se predsednik sada oseća bolje.

Ruski lider Vladimir Putin pohvalio je vođstvo Erdoana uoči ključnih izbora u toj zemlji NATO-a.

"Predsednik lično poklanja veliku pažnju proširenju rusko-turskih odnosa“, rekao je Putin na puštanju u rad ruske nuklearne elektrane u Turskoj i dodao „uvereni smo da će bliska saradnja i partnerstvo između Rusije i Turske biti na obostranu korist“.

Tursku 14. maja očekuju predsednički i parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG