Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH šalje vatrogasce u pomoć Turskoj zbog požara


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na telefonskoj sjednici održanoj u petak 30. jula prihvatila informaciju o upućivanju pomoći Republici Turskoj zbog teške situacije izazvane požarima.

Zadužena je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) da u koordinaciji s kantonalnim upravama civilne zaštite poduzme aktivnosti na upućivanju pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, kao i pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica.

Federalna uprava civilne zaštite je izvijestila Vladu FBiH da se može odmah uputiti na teren 41 vatrogasac, te da je 100 pripadnika Specijaliziranih jedinica civilne zaštite stavljeno je u stanje pripravnosti.

Riječ je jedinicama Federalne uprave koje su obučene i adekvatno opremljene, te spremne za upućivanje na ugrožena područja u Turskoj.

Broj poginulih u šumskim požarima na jugu Turske porastao je na četiri, saopštili su turski zvaničnici.

Vatrogasni timovi nastavljaju borbu protiv požara, koji su spalili kuće i prinudili stanovništvo da se evakuiše iz naselja i ormarališta na plažama.

Turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli je rekao da se vatrogasci i dalje bore protiv šumskih požara na 20 lokacija u šest pokrajina te da su i dalje aktivni u u području Sredozemlja i oblasti kod Egejskog mora.

Nešto ranije u petak, 30. jula ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je uputila telegram saučešća ministru vanjskih poslova Republike Turske Mevlutu Cavusogluu, zbog žrtava nastradalih u katastrofalnim požarima koji su pogodili južni dio države u okolici Antalije.

Prema službenim informacijama lokalnih vlasti u Antaliji nema povrijeđenih ili nastradalih bosanskohercegovačkih državlјana.

Generalni konzulat BiH u Istanbulu uspostavio je dežurnu liniju operativnu 24 sata na koju se u slučaju potrebe mogu obratiti državlјani BiH koji borave u navedenoj regiji, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG