Dostupni linkovi

Turska optužuje Siriju za napad, Damask negira


Najmanje 43 žrtve u napadu u Turskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00
Turski zvaničnici optužili su grupu povezanu sa prorežimskom sirijskom obaveštajnom organizacijom za dve eksplozije automobila bombe u kojima je poginulo 46 ljudi, a oko 100 ranjeno. Sirijski ministar informisanja odbacio je optužbe turskih vlasti. Policija je saopštila da je u međuvremenu uhapsila devet osumnjičenih.

"U velikoj meri smo kompletirali rad na identifikaciji napadača. Utvrdili smo da su napadači povezani sa prorežimskom (sirijskom) obaveštajnom organizacijom", rekao je zamenik turskog premijera Bešir Atalaj, ne imenujući tu organizaciju.
da Sirija stoji iza napada sa dva automobila bombe u Turskoj u kojima je poginulo 43 ljudi a desetine je povređeno.

Turska zadržava pravo da preduzme "svaku vrstu mere" nakon bombaških napada, saopštio je šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu.

"Možda postoje oni koji žele da sabotiraju mir Turske, ali mi to nećemo dozvoliti", rekao je Davutoglu dodavši da nema razloga da se saziva hitan sastanak NATO-a. "Niko ne bi smeo da pokušava da testira moć Turske. Naše snage bezbednosti će preduzeti sve neophodne mere".

I turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Giler takođe je optužio grupe bliske sirijskom režimu da stoje iza napada.

Prethodno je turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao za tursku televiziju da bi napad mogao da biti povezan sa kurdskim militantima, ali da Ankara takođe sumnja i na umešanost sirijskih vlasti.

Sirijski ministar informisanja Omran al-Zohbi rekao je u nedelju na konferenciji za štampu da "niko nema prava da upućuje lažne optužbe" i naglasio da se sirijska vlada ne radi takve stvari.

"Sirija nije izvršila takav akt i nikad tako ne bi počinila jer nam naše vrednosti to ne dozvoljavaju", rekao je sirijski ministar i izrazio žaljenje zbog nastradalih ljudi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je bombaške napade. Ban "osuđuje sva dela terorizma" i "nada se da će počinioci brzo biti identifikovani i privedeni pravdi", rekao je njegov portparol, a preneo AFP.

Američki državni sekretar Džon Keri takođe je osudio "stravičan napad" na grad Rejhanli.

Eksplozije su se dogodile u subotu u razmaku od 15 minuta u turskom gradu Rejhanli, blizu sirijske granice u kome je utočište našlo više od 300.000 sirijskih izbeglica.
XS
SM
MD
LG