Dostupni linkovi

Turska kritikuje isporuku oružja Kobaneu


Kobane
Kobane

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je bilo pogrešno to što su Sjedinjene Američke Države isporučile vojnu pomoć kurdskim borcima u Kobaneu iz vazduha, pošto je deo ovog kontigenta završio u rukama džihadista iz Islamske države koji već nedeljama opsedaju ovaj grad.

Pentagon je s druge strane saopštio da je najveći deo američke pomoći dospeo do tamnošnjih Kurda, uprkos video snimcima džihadista sa naoružanjem.

U video poruci, pod nazivom "oružje i municija bačena iz američkih aviona u oblast grada Kobane koje drže IS", maskirani borac pokazuje ono što izgleda kao paket zakačen za padobran, prenele su agencije.

"To je američka pomoć bačena nevernicima. Slava Bogu, to je plen mudžahedina", rekla je osoba u video poruci pošto je otvorila drvene kutije pune raketa i granata, dok su se mogli čuti avioni koji kruže iznad.

AFP navodi da portparol Pentagona, kontradmiral Džon Kirbi nije mogao da potvrdi da li je više od jednog paketa palo u ruke džihadista, odnosno da je "palo van kursa".

„Ono što je urađeno, ispalo je pogrešno“, osvrnuo se na ovaj događaj Erdogan. „Zašto je bio takav ishod? Zato što se deo oružja koje su izbacili avioni C130s dočepao ISIL“, objasnio je turski predsednik.

Upitan o planovima Turske da omogući prolaz kurdskim pešmerga jedinicima iz Iraka kako bi pomogle u odbrani Kobanea, turski lider je kazao da je on predložio taj korak tokom razgovora sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

„Teško mi je da razumem zašto je Kobane za njih tako strateški važan, s obzirom da u gradu više nema civila, tamo je samo oko 2.000 boraca“, dodao je Erdogan.

Turski predsednik kaže da na početku nije rečeno „da“ pešmergama, nakon toga je stigla uslovna saglasnost, pa je tek tada ova država pristala da pomogne.

On pojasio da se nastavljaju razgovori između zvaničnika o detaljima prolaska pešmergi kroz Tursku, dok je jedan izvor blizak vladi kazao da se očekuje da 500 boraca stigne do Kobanea ovog vikenda.

Dok je čitav svet zaokupljen borbama da se spasi Kobane od džihadista iz Islamske države, radikalni islamisti ostvarili su napredak u jednom drugom, strateški još značajnijem centru – iračkoj provinciji Anbar i putu prema Bagdadu koji prolazi kroz tu oblast, piše Rojters.

Ogromna pustinjska oblast, gde je sunitsko stanovništvo ustalo 2006. i 2007. godine da zajedno sa Amerikancima proteraju Al-Kaidu – bila je ispresecana je ove godine vojnim kampovima pre nego što su iračka vlada i vojne snage SAD stigle da bilo šta preduzmu.

Danas je najveća vazduhoplovna baza u gradu Heetu, ključni infrastrukturni objekat, u potpunom okruženju Islamske države (ISIL) sa severo-zapada, iz pravca Sirije, a sa istoka iz smera Ramadija čiji se delovi nalazi pod kontrolom islamista.

ISIL je toliko ojačala u poslednje vreme „da su postali poput hobotnice koja vam se zalepi za lice“, rekao je jedan zapadni diplomata koji živi u Bagdadu agenciji Rojters.

XS
SM
MD
LG