Dostupni linkovi

Erdoan proglasio pobedu na izborima u Turskoj


Erdoan na ispitu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Erdoan na ispitu

Prema prvim rezultatima predsedničkih izbora u Turskoj, u vođstvu je aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdoan sa 52.8 odsto glasova, prenosi Rojters nakon što je obrađeno 95.1 odsto glasačkih listića. Erdoan je, kako navodi ova agencija, proglasio pobedu, rekav[i kako mu je "narod dao mandat".

Glavni Erdoanov protivkandidat iz redova opozicije, Muharem Indže, osvojio je oko 30 odsto glasova.

Rojters javlja i da je vladajuća partija Redžepa Tajipa Erdoana, Stranka pravde i razvoja, na osnovu četvrtine prebrojanih listića, na parlamentarnim izborima osvojila 48.61 odsto glasova, dok je Republikanska narodna partija (CHP), Muharema Indže osvojila 18,12 odsto.

Na izbore je izašlo 86.62 odsto birača sa pravom glasa, javila je nacionalna televizija TRT, prenosi Rojters.

Turska glavna opoziciona partija, CHP, kritikovala je državne medije zbog načina na koji su izveštavali tokom izbornog dana, optužujući ih za manipulisanje.

U Turskoj je u nedelju održano glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima na kojima pravo glasa ima 59 miliona Turaka.

Današnji izbori će, kako se ocenjuje, ili učvrstiti vlast predsednika Redžepa Tajipa Erdoana ili će otkriti nove znake slabosti nakon više od 15 godina rastuće autoritativne vladavine.

Prethodno razjedinena opozicija, udružila se u slabom savezu sa ciljem da zaustave, kako su naveli, Erdoanov napredak ka „vladavini jednog čoveka“.

Erdoan je u aprilu odlučio da predsednički i parlamentarni izbori budu održani 24. juna, više od godinu dana pre vremena, što je potez koji je ocenjen kao pokušaj da se učvrsti na vlasti.

Turska naime, sa parlamentarnog, prelazi na predsednički sistem, u kome će predsednik imati više ovlašćenja. Te promene na snagu stupaju nakon današnjih izbora.

Istovremeno, Erdoan i njegova vladajuća partija bi mogli da se suoče sa ozbiljnijom konkurencijom nego što su očekivali, i da nije isključena čak ni mogućnost drugog kruga. Za predsednika Turske se kandidovalo ukupno šest kandidata.

Erdogan glasa na izborima u Turskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

„Sa ovim izborima, Turska postiže demokratsku revoluciju“, rekao je Erdoan nakon što je glasao u Istanbulu. On je rekao i da se čini da je izlaznost visoka i da nema incidenata, prenosi AP.

Kako navodi agencija Rojters, ispred biračkog mesta su se okupile Erdoanove pristalice koje su pokupavale da se rukuju sa njim i izvikivale Erdoanovo ime i „Ostani jak!“

"Sa predsedničkim sistemom, Turska ozbiljno podiže standard iznad nivoa i uzdiže se iznad nivoa savremenih civilizacija", rekao je Erdoan, prenosi Rojters.

Glavni oponent Erdoanu je kandidat Republikanske narodne partije (CHP), Muharem Indža, koga podržava nedavno formirana Nacionalna Alijansa koja, uz sekularne socijal-demokrate, okuplja i konzervativce desnog centra, nacionaliste i konzervativne Islamiste.

Indža je u nedelju, nakon što je glasao na svom biračkom mestu u gradu Jalova na severozapadu Turske, izjavio da se "nada da će ishod biti povoljan za naš narod i za našu zemlju“ i da će se „dogoditi ono što je najbolje“.

Anketa u Ankari: Ko će biti predsjednik Turske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Opozicija prijavila nepravilnosti

Portparol CHP-a Muharema Indže, Bulent Tekan, rekao je međutim novinarima u sedištu te stranke u Ankari da je "stiglo mnoštvo prijava", posebno na jugoistoku zemlje, prenosi Frans pres.

Tekan je, kako navodi ta agencija, rekao da je zabeleženo „punjenje biračkih kutija glasačkim listićima sa zaokruženom vladajućom Strankom pravde i razvoja“.

Strahujući od nepravilnosti na izborima, posebno na jugoistoku gde većinsko stanovništvo predstavljaju Kurdi, mnoge nevladine organizacije i opozicione stranke uputile su posmatrače.

Portparol CHP-a je rekao da je na tom području bilo i pretnji opozicionim posmatračima.

I Erdoan i Indža, u subotu su održali završne mitinge u Istanbulu. Erdoan je svoje pristalice pozvao da budu „pažljive na biračkim mestima“, dok je Ince poručio da, ako pobedi, "to neće biti samo njegova, već pobeda 80 miliona ljudi".

Predsednički kandidat na izborima u Turskoj je i predstavnik prokurdske opozicione Narodne demokratske partije Selahatin Demirtaš, koji se nalazi u pritvoru.

Kurdi čine oko 18 odsto stanovištva Turske koje broji oko 78 miliona ljudi. Očekuje se da njihova uloga bude veoma važna u ishodu parlamentanih izbora.

Erdoan dominira turskom politikom više od deceniju i po, prvo kao premijer, a od 2014. godine kao predsednik. I dalje je popularan među velikim delom stanovništva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG