Dostupni linkovi

Erdogan i Kilicdaroglu u drugom krugu izbora 28. maja


Praćenje televizijskih izvještaja o rezultatima predsjedničkih izbora u jednoj brijačnici u Istanbulu, 15. maj 2023.
Praćenje televizijskih izvještaja o rezultatima predsjedničkih izbora u jednoj brijačnici u Istanbulu, 15. maj 2023.

Turska ide u drugi krug predsjedničkih izbora nakon što su dosadašnji rezultati pokazali da nijedan od kandidata nije dobio potreban broj glasova za pobjedu u prvom krugu izbora održanih u nedjelju, 14. maja.

Šef turskog Visokog izbornog vijeća potvrdio je da u drugi krug 28. maja idu Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) i njegov glavni opozicioni suparnik Kemal Kilicdaroglu (Kiličdarolu), budući da nijedan nije dostigao cenzus od 50 posto.

Predsjednik Vijeća Ahmet Yener (Jener) rekao je da sa oko 35.000 glasova koliko je ostalo za prebrojavanje, Erdogan ima 49,51 posto podrške, a Kilicdaroglu 44,88 posto.

Turska lira i berza u zemlji od 85 miliona ljudi pale su u ponedjeljak jer nagovještaj Erdoanove pobjede znači nastavak dosadašnje politike zbog koje je zemlja upala u višegodišnju ekonomsku krizu.

Poruke iz Kremlja

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov

Turska je sposobna da održi transparentne izbore i spriječi bilo kakve nepravilnosti, rekao je u ponedjeljak portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Istakao je da Moskva pažljivo prati izbore u Turskoj i da će poštovati bilo kakvu volju turskog naroda.

"U svakom slučaju, nadamo se da će se naša saradnja nastaviti, produbiti i proširiti", kazao je.

Treći nacionalistički predsjednički kandidat Sinan Ogan, čiji bi glas, kako ističu analitičari, mogao biti presudan u drugom krugu, u ponedjeljak je izjavio da može podržati Kilicdaroglua samo ako opozicioni kandidat ne ponudi nikakve ustupke prokurdskoj stranci.

"O ovome ćemo se konsultovati sa našom biračkom bazom. Ali već smo jasno stavili do znanja da su borba protiv terorizma i vraćanje izbjeglica naše crvene linije", rekao je Ogan za Reuters u ponedjeljak.

Predsjednički izbori će odlučiti ne samo ko vodi Tursku, već i hoće li se vratiti na sekularniji, demokratskiji put, kako će se nositi sa teškom krizom troškova života i upravljati ključnim odnosima s Rusijom, Bliskim istokom i Zapadom.

Kilicdaroglu (u sredini) govori na bini u pratnji drugih lidera saveza u sjedištu Republikanske narodne partije, Ankara, 15. maj.
Kilicdaroglu (u sredini) govori na bini u pratnji drugih lidera saveza u sjedištu Republikanske narodne partije, Ankara, 15. maj.

Čelnik Republikanske narodne stranke (CHP) Kilicdaroglu, koji je rekao da će pobijediti u drugom krugu, pozvao je pristalice na strpljenje i optužio Erdoganovu stranku da se miješa u prebrojavanje i izvještavanje o rezultatima.

Međutim, Erdogan, lider Stranke Pravde i razvoja (AK), pokazao je bolji učinak nego što su predizborne ankete predviđale, a on se pojavio samouvjereno i u borbenom raspoloženju dok se obraćao pristalicama.

Hiljade Erdoganovih birača okupilo se u sjedištu stranke u Ankari.

Erdogan u obraćanju pristalicama u Ankari, 15. maj
Erdogan u obraćanju pristalicama u Ankari, 15. maj

Dosadašnji rezultati odražavaju duboku polarizaciju u zemlji na političkoj sceni.

Ako bi Erdoganov vladajući savez dobio većinu u parlamentu, to bi mu dalo potencijalnu prednost u drugom izbornom krugu.

Istraživanja javnog mnijenja uoči izbora pokazivala su na vrlo tijesnu utrku, ali su Kilicdarogluu dala blago vodstvo. Dvije ankete u petak pokazale su da je on iznad praga od 50 posto.

"Sljedeće dvije sedmice će vjerovatno biti najduže dvije sedmice u historiji Turske i mnogo toga će se dogoditi", ocjenjuje direktor Strategic Advisory Servicesa, Hakan Akbas.

"Erdogan će imati prednost u drugom krugu glasanja nakon što njegov savez prođe daleko bolje od saveza opozicije", dodao je.

Izbori u Turskoj - ukratko

Jedan od centara za prebrojavanje glasova, Ankara, 14. maj 2023.
Jedan od centara za prebrojavanje glasova, Ankara, 14. maj 2023.

Građani Turske su u nedjelju, 14. maja, glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Birališta širom Turske zatvorena su u 16 sati prema srednjoevropskom vremenu, čime je završeno glasanje.

Birališta su ranije bila otvorena i van Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

XS
SM
MD
LG