Dostupni linkovi

Zatvorska kazna gradonačelniku Istanbula i potencijalnom Erdoganovom rivalu


Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pozdravlja pristalice nakon što ga je sud osudio na skoro tri godina zatvora, 14. decembra 2022.
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pozdravlja pristalice nakon što ga je sud osudio na skoro tri godina zatvora, 14. decembra 2022.

Osuda gradonačelnika Istanbula i jednog od najpopularnijih opozicionih lidera Ekrema Imamoglua na zatvorsku kaznu podvukla je zabrinutost da turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayip Erdogan) koristi uticaj na pravosuđe kako bi onemogućio potencijalne rivale da učestvuju na ključnim izborima sledeće godine.

S druge strane, politička karijera Imamoglua podseća na uspon Erdoana koji se probio kao gradonačelnik Istanbula da bi onda bio smenjen zbog sudske presude i zatvorske kazne, pišu svetski mediji.

Krivično delo zbog reči 'idiot'

Sud u Turskoj osudio je Imamoglua na više od dve i po godine zatvora zbog vređanja javnih zvaničnika što ga može diskvalifikovati da obavlja političku funkciju ili da se kandiduje na predsedničkim izborima sledeće godine, ukazuje BBC.

Imamoglu, iz sekularne Republikanske narodne partije, smatra se jednim od najjačih opozicionih kandidata za sučeljavanje s Erdoanom na izborima koji se moraju održati do juna sledeće godine.

On je, međutim, osuđen na zatvorsku kaznu zato što je rekao da su oni koji su poništili lokalne izbore 2019. godine "idioti".

Imamoglu (52), tada je pobedio kandidata Erdoanove Stranke pravde i razvoja (AKP) na izborima za gradonačelnika Istanbula s tesnom razlikom.

Posle žalbi AKP-a na regularnost izbora, izborna komisija je poništila glasanje i naložila novo, posle čega je Imamoglu pobedio sa značajno većom razlikom, čime je okončana 25-godišnja vladavine AKP-a u najvećem gradu Turske.

Imamoglu se od optužbi za upotrebu reči "idioti" branio tvrdnjom da je odgovorio na istu kvalifikaciju koju je na njegov račun izneo ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu.

Presudu donetu u sredu, 14. decembra, moraće da potvrdi žalbeni sud.

Ako se to desi, Imamoglu, za kojeg ankete pokazuju da je među nekoliko opozicionih lidera koji bi mogli da pobede Erdoana u direktnom duelu, neće moći da se kandiduje na predsedničkim i parlamentarnim izborima sledeće godine.

U slučaju potvrde presude zatvorske kazne od dve godine i sedam meseci zatvora, Imamoglu neće otići u zatvor, jer je kazna kraća od tri godine koliko je potrebno po turskom zakonu da bi neko bio zatvoren, ali će biti smenjen s mesta gradonačelnika uz zabranu obavljanja javne funkcije.

Gde će Turska posle izbora

Parlamentarni i predsednički izbori sledećeg godine odrediće budući kurs zemlje s 85 miliona stanovnika, jedne od 20 najvećih svetskih ekonomija i članice NATO-a, piše Njujork tajms (The New York Times).

Erdoan, koji dominira turskom politikom skoro dve decenije, gurnuo je zemlju ka autoritarnom sistemu, koristeći svoj uticaj nad državom da ojača vladavinu i potkopa rivale, ukazuje list.

Koalicija šest opozicionih partija nada se da će na izborima sledeće godine oduzeti parlamentaru većinu AKP-u i pobediti Erdoana, mada još nije objavljen zajednički predsednički kandidat.

Imamoglu, za kojeg Njujork tajms navodi da je opoziciona zvezda u usponu, nije javno govorio o nameri da se kandiduje za predsednika, premda nedavne ankete pokazuju da je popularniji od Erdoana.

On takođe ima prednost u odnosu na ostale potencijalne kandidate zato što je pobedio kandidata Erdoanove stranke u trci za kontrolu nad najvećim turskim gradom, dva puta u istoj godini.

Njegova pobeda na izborima za gradonačelnika Istanbula je bila i težak poraz Erdoana koji je odrastao u tom gradu i izgradio svoju političku poziciju kao njegov gradonačelnik pre prelaska na nacionalni nivo.

Kritičari, međutim, optužuju Erdoana da širi svoj uticaj na pravosuđe, što mu omogućava da vrši pritisak kako bi sudovi donosili presude u njegovu političku korist.

Šef najveće turske opozicione stranke Kemal Kiličdaroglu (Kilicdaroglu), rekao je pre izricanje presude da će osuda protiv Imamoglua dokazati da su turske sudije u dosluhu s Erdoanom.

Zabrinutost za fer izbore

Osuda rivala predsednika Erdoana podvukla je zabrinutost da će opozicionim liderima biti onemogućeno da se pošteno nadmeću na predstojećim izborima, ukazuje Vašington post (The Washington Post).

Nedavne ankete su pokazale da je Imamoglu među malom grupom opozicionih lidera koji bi mogle da pobede Erdoana čija je, kako navodi list, popularnost narušena zbog načina na koji upravlja ekonomijom, koju opterećuje visoka inflacija, rast nezaposlenosti i kolaps turske lire.

Eroanovi kritičari kažu da je krivični postupak protiv Imamoglua jedva prikriveni pokušaj sprečavanja da se kandiduje sledeće godine. Vlada je više puta insistirala da turski sudovi deluju nezavisno.

Liderka nacionalističke Dobre partije Meral Aksener, koja je u savezu s Republikanskom narodnom partijom, rekla je na protestnom skupu zbog osude Imamoglua da presuda odražava "strah od vas, od demokratije i volje naroda".

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu govori pristalicama s autobusa tokom protesta 14. decembra 2022. nakon što ga je sud osudio na skoro tri godina zatvora.
Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu govori pristalicama s autobusa tokom protesta 14. decembra 2022. nakon što ga je sud osudio na skoro tri godina zatvora.

Ona se takođe osvrnula na Erdoanovu prošlost, rekavši da je "pre mnogo godina jedan gradonačelnik osuđen zbog pesme koju je ovde pročitao", dok su okupljeni zviždali na pomen predsednika.

Imamoglu je na skupu pred hiljadama pristalica rekao da je presuda "velika nepravda". "To je sažetak okolnosti u kojim se Turska nalazi… To je dokaz da cilj onih koji vode ovu državu nije da donesu pravdu i demokratiju", rekao je on.

Erdoanovim stopama?

Istraživanja javnog mnjenja redovno pokazuju da je Imamoglu vodeći opozicioni rival, pošto je privukao podršku birača mimo sekularne baze Republikanske narodne partije, obraćajući se nacionalistima, konzervativcima i kurdskim glasačima koji su nezadovoljni Erdoanovim ekonomskim upravljanjem i njegovim sve autoritarnijim stilom vladavine, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

S druge strane, dugotrajna ekonomska kriza oborila je podršku Erdoanovoj Partiji pravde i razvoja, koja vlada Turskom 20 godina, na najniži nivo dosad, iako je i dalje najveća partija u zemlji.

"Ovo suđenje je rezultat ružnog napora da se prikriju nevolje, osiromašenje i brojni problemi naših ljudi, od obrazovanja do pravde", rekao je Imamoglu na skupu.

Otkad je Imamoglu izabran za gradonačelnika je nailazio na prepreke centralne vlade, koja je konfiskovala gradsku imovinu, blokirala kredite državnih banaka i ometala napore lokalnih vlasti da se zadužuje na stranim tržištima.

Imamogluova politička sudbina ponekad izgleda kao odjek Erdoanove, ukazuje Fajnenšl tajms.

Turski lider se probio na nacionalnom nivou pošto je izabran za gradonačelnika Istanbula 1994. godine. On je, međutim, bio prinuđen da napusti položaj i bilo mu je zabranjeno da učestvuje u politici zbog osude 1998. za "podsticanje mržnje" javnim recitovanjem jedne pesme sa spornim stihovima.

Erdoan je četiri meseca proveo u zatvoru, ali je, ističe list, percepcija da je nepravedno gonjen animirala glasače četiri godine kasnije kada je njegova stranka s islamističkim korenima lako pobedila na opštim izborima.

Zabrana bavljenja politikom Erdoanu je potom ukinuta i dozvoljeno mu je da uđe u parlament na dopunskim izborima da bi onda postao premijer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG