Dostupni linkovi

Turska i BiH: U prvom planu napad u Zvorniku


Mevlut Čavušoglu i Igor Crnadak
Mevlut Čavušoglu i Igor Crnadak

BiH i Turska imaju dobre političke i ekonomske odnose, ali se mogu i dodatno unaprijediti, izjavili su nakon susreta u Sarajevu u četvrtak ministri vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i Turske Mevlut Čavušoglu. Šefovi diplamatija dvije zemlje izrazili su i spremnost da se zajednički bore protiv terorizma.

U razgovoru dvojice ministara u prvom planu je bio napad na policijsku stanicu u Zvorniku. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak najavio je zajedničku brobu BiH i Turske protiv terorizma.

“Na žalost, obje zemlje suočene su sa sličnim problemima. Ali, isto tako smo konstatovali našu spremnost, i BiH i Turske, da se protiv zla koji se zove terorizam bori na svim poljima i u svim formatima u kojima to budemo mogli raditi zajedno”, kazao je ministar Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izrazio je saučešće porodici policajca poginulog prilikom napada na policijsku stanicu u Zvorniku.

“Kao i kad se radi o bilo kom drugom pitanju, i po pitanju terora i borbe protiv terorizma, Republika Turska je uz BiH i njen narod”, kazao je Čavušoglu.

Mnistar Čavušoglu najavio je da će u maju u zvaničnu posjetu BiH doći turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Istovremeno je uputio Igoru Crnadaku poziv da 13. i 14. maja u Antaliji, u Turskoj, prisustvuje sastanku ministara vanjskih poslova poslova zemalja NATO. Sve to je potvrda nastavka veoma dobrih političkih odnosa dvije zemlje, kazao je Čavušoglu, uz iskazanu želju za unapređenje ekonomske saradnje.

“Želimo, kao Turska, preko naših banaka ovdje da pomognemo u borbi protiv nezaposlenosti time što ćemo podstaći mala i srednja preduzeća i njihov razvoj”, kazao je Čavušoglu.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak prenio je da je tokom razgovora izražena i želja za nastavak tzv. trilaterale u formatu Srbija - BiH - Turska, te u formatu Hrvatska - BiH – Turska.

“Očekujemo da će nastavljanje ove prakse biti u jednoj dobroj atmosferi i od koristi za obje zemlje. Jedna od naših ideja je da se pokuša doći i do sasatanka, tzv. četverougla, Srbija-Hrvatska-BiH-Turska”, kazao je Crnadak.

XS
SM
MD
LG