Dostupni linkovi

Erdogan optužio Holandiju za Srebrenicu


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na predreferendumskom skupu, Istanbul
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na predreferendumskom skupu, Istanbul

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na novi je nivo izdigao aktuleni spor Ankare sa holandskim vlastima, optuživši Holanđane da su odgovorni za genocid u Srebrenici.

U govoru koji je u utorak prenošen uživo na televiziji Erdogan je rekao kako je "pokvareni karakter Holanđana poznat" još od masakra 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.

"Znamo Holandiju i Holanđane iz masakra u Srebrenici. Spoznali smo koliko im je pokvaren karakter iz onoga kako je masakrirano 8.000 Bošnjaka u Srebrenici", naveo je Erdogan.

Time se, objavili su svjetski mediji, turski predsjednik referisao na činjenicu da bataljon od 110 lako naoružanih pripadnika holandskih snaga nije spriječio ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, optuženog za genocid i ratne zločine, da 11.jula 1995. godine u Srebrenici naredi ubijanje bosanskih muslimana. Srbi su tada pobili 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka i zakopali ih u masovne grobnice.

Holandski premijer Mark Rutte ovo je kratko prokomentarisao kao "odvratno falsifikovanje istorije".

Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari ranije je danas odbacilo poziv visokih zvaničnika Evropske unije (EU) da spuste tenzije u odnosima sa Holandijom, nastale zbog spora u vezi referendumske kampanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ankara je apel šefice evropske diplomatije Federice Mogherini i komesara za proširenje Johannesa Hahna okarakterisala kao "bezvrijedan".

Holandski premijer Mark Rutte je, pak, dan uoči važnih izbora u svojoj zemlji poručio da sankcije koje je Turska uvela njegovoj zemlji "nijesu strašne", ali su neprikladne.

Turska je saopštila da EU selektivno iskazuje svoje demokratske vrijednosti i da u sporu između dvije države ne bi trebalo da stoji uz Holandiju.

Uz sankcije Holandiji, Turska poručuje i da je sporazum EU sa Anakrom o zaustavljanju priliva izbjeglica i migranata postignut prošle godine, što se Turske tiče, okončan.

"Evropski partneri iskazuju svoje demokratske vrijednosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava i slobode veoma selektivno. Veoma je ozbiljno što se EU krije iza svoje članice solidarnošću i stoji uz Holandiju, koja očigledno krši ljudska prava i evropske vrijednosti", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tenzije između Turske i Holandije ne jenjavaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00


Federica Mogherini i Johannes Hahn u zajedničkom saopštenju su pozvali Ankaru da se "suzdrži od neumjerenih izjava i akcija kojima se rizikuje dalje pogoršanje situacije".

Sankcije koje je Turska uvela Holandiji predviđaju zamrzavanje diplomatske komunikacije, odnosno zabranu povratka holandskog ambasadora u Ankaru, kojeg su za vikend ispratili iz zemlje, ali nepreduzimanje bilo kakvih ekonomskih mjera.

Tim povodom je danas premijer Mark Rutte izjavio da sankcije "nijesu strašne", ali da su neprimjerene, te da Holanđanima daju samo nove razloge za ljutnju.

Izborna TV debata Marka Ruttea i Geerta Wildersa, 13. mart 2017.
Izborna TV debata Marka Ruttea i Geerta Wildersa, 13. mart 2017.

Holanđani u srijedu izlaze na parlametarne izbore čiji značaj nadilazi samu zemlju, po mnogima čak i EU.

Naime, najveće izglede na njima uz aktuelnog premijera Ruttea, ima ekstremni desničar i populista iz Slobodarske partije Holandije, Geert Wilders, čijom izbornom kampanjom dominara širenje straha od imigracije i islamskog radikalizma.

Na to se nadovezao spor između Holandije i Turske, u vezi referendumske kampanje za ustavne promjene koje će turskom predsjedniku Erdoganu omogućiti neogranične ovlasti, što je oštro u petak i ponedjeljak kritikovao Savjet Evrope, uz ocjenu da je riječ o "opasnom koraku unazad".

Erdoganu treba glas "da" od miliona Turaka koji žive vani da bi mu sporne ustavne promjene prošle na referendumu 16. aprila.

Holandija je za vikend – kao i niz drugih evropskih država prije toga, Njemačka, Švajcarska i Austrija – onemogućila održavanje predreferendumskih skupova Erdoganovih zvaničnika među turskom dijasporom, što su turski predsjednik i drugi visoki dužnosnici te zemlje nazvali "fašizmom".

Erdogan je sinoć za premijera Ruttea rekao da "ne razumije demokratiju", a njemačku kancelarku Angelu Merkel ponovo optužio za nacizam, jer je stala uz Holandiju, a uz to, kako je naveo turski predsjednik, i za "podržavanje terorista".

"Naglasiću još jednom. Gospođo Merkel, možete biti uz Holandiju koliko god želite. Vi podržavate teroriste", rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Kancelarka Merkel je ranije na ovakve tvrdnje turskog predsjednika konstatovala da ne zaslužuju komentare.

Turska je, međutim, sinoć putem zamjenika premijera Nurettina Caniklija zaprijetila i da, što se njih tiče, sporazum o zaustavljanju priliva migranata u EU "više na važi".

Tim sporazumom postignutim na proljeće prošle godine, zaustavljen je ulazak stotina hiljada izbjeglica i migranata u Evropsku uniju preko Egejskog mora i Grčke u zamjenu za finansijsku pomoć Brisela Ankari.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG