Dostupni linkovi

U Turskoj privedeni osumnjičeni za veze sa 'Islamskom državom'


Turska policija čuva stražu ispred italijanske katoličke crkve Santa Maria, Istanbul, 28. januar 2024.
Turska policija čuva stražu ispred italijanske katoličke crkve Santa Maria, Istanbul, 28. januar 2024.

Turska policija privela je 33 osoba osumnjičenih za veze sa grupom "Islamska država" i pripremanje napada uoči lokalnih izbora u zemlji koji će biti održani 31. marta, izjavio je 10. marta ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja.

"Osumnjičeni su pripremali i tragali gdje će djelovati prije predstojećih izbora", napisao je ministar na mreži X.

Naveo je da je antiteroristička policija u Sakaraji, u sjeverozapadnoj Turskoj, u racijama pronašla oružje, novac i "dokumente o organizaciji".

"Nećemo tolerirati teroriste. Nastavit ćemo našu borbu bez prekida uz velike napore naših sigurnosnih snaga", rekao je Jerlikaja, ističući da je mreža osiguravala pojedince za ratne zone, kao i financijsku podršku za Islamsku državu, dok je djelovala iz ilegalnih džamija i vjerskih škola.

U posljednjih deset godina, Turska je pogođena brojnim napadima koji se dovode u vezu sa grupom "Islamska država", uključujući oružani napad u crkvi u Istanbulu u januaru kada je jedna osoba poginula.


Takozvana Islamska država povezana je i sa najsmrtonosnijim napadom u toj zemlji, kada je više od 100 ljudi poginulo na mirovnom skupu u Ankari u oktobru 2015. godine.

XS
SM
MD
LG