Dostupni linkovi

Turska upozorava Armeniju na nove provokacije zbog Nagorno-Karabaha


Selo Vank u Nagorno-Karabahu, 2. kolovoza 2022.
Selo Vank u Nagorno-Karabahu, 2. kolovoza 2022.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pozvao je Armeniju da se "suzdrži od novih provokacija" nekoliko dana nakon što su Erevan i Baku razmijenili optužbe o eskalaciji nasilja u Nagorno-Karabahu u kojem su poginule najmanje tri osobe.

Govoreći na skupu turskih diplomata u Ankari 8. kolovoza, Cavusoglu je ponovio viziju svoje zemlje o miru u regiji Južnog Kavkaza.

"Od završetka rata, Turska nastavlja ulagati napore kako bi osigurala mir u regiji", rekao je Cavusoglu, aludirajući na smrtonosni šestotjedni rat između Azerbajdžana i Armenije oko Nagorno-Karabaha i okolnih područja koji je završio uz posredovanje Moskve prekidom vatre u studenom 2020. godine.

Uz potporu Turske, najvećeg neprijatelja Armenije, Azerbajdžan je preuzeo kontrolu nad dijelovima teritorija koji su kontrolirali Armenci otkako su bivše sovjetske republike vodile rat oko Nagorno-Karabaha 1990-ih.

"Sada ne govorimo o okupiranim područjima Azerbajdžana, raseljenim ljudima, izbjeglicama i sukobu koji može ponovno započeti svakog trenutka, već o regionalnom miru i suradnji", rekao je Cavusoglu. "Ponovo pozivamo Armeniju da se suzdrži od sudjelovanja u novim provokacijama [protiv Azerbajdžana u Nagorno-Karabahu]."

Dana 3. kolovoza, armenske vlasti u Nagorno-Karabahu rekle su da su dva armenska vojnika ubijena, a gotovo desetci drugih ranjeni u, kako su opisali, napadu azerbajdžanskih snaga na njihove vojne položaje duž koridora Lachin, izvedenom uz upotrebu bespilotnih letjelica, minobacača i granata.

Koridor Lachin povezuje Armeniju s Nagorno-Karabahom i trenutno ga kontroliraju ruske mirovne snage prema uvjetima prekida vatre iz 2020. godine.

Baku je sa svoje strane rekao da je operacija bila odmazda za ubojstvo jednog azerbajdžanskog vojnika od strane etničkih armenskih snaga u tom području 1. kolovoza.

Azerbajdžan je također tvrdio da je zauzeo neke strateške visine u planinskom području koje gleda na Lachinski koridor.

Vođa Armenaca u Nagorno-Karabahu Arajik Harutiunian naredio je "djelomičnu mobilizaciju" vojnih rezervista nakon incidenata.

Međutim, situacija nije dalje eskalirala usred prijavljenih dogovora da će Armenci napustiti nekoliko sela duž koridora Lachin koja će biti predana Azerbajdžanu kao dio sporazuma o prekidu vatre.

Unatoč onome što se čini kao deeskalacija sukoba u skladu s pozivima Rusije, Sjedinjenih Država i Europske unije, situacija u Nagorno-Karabahu i oko njega ostaje relativno napeta jer se Armenci i Azerbajdžanci i dalje međusobno optužuju za redovita kršenja prekida vatre.

XS
SM
MD
LG