Dostupni linkovi

Turska pozvala na razgovor ambasadore nekoliko zapadnih zemalja


Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (na fotografiji) rekao je da privremena zatvaranja konzulata nekih zapadnih zemalja imaju za cilj pokretanje psihološkog rata protiv Turske
Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (na fotografiji) rekao je da privremena zatvaranja konzulata nekih zapadnih zemalja imaju za cilj pokretanje psihološkog rata protiv Turske

Turska je u četvrtak, 2. februara, pozvala ambasadore nekoliko zapadnih zemalja od kojih zahteva objašnjenje zbog privremenog zatvoranja diplomatskih predstavništava u toj zemlji i izdavanja bezbednosnih upozorenja nakon incidenata paljenja Kurana u Evropi.

Aktivisti krajnje desnice spalili su svetu knjigu islama Kuran u Švedskoj, Danskoj i Holandiji prošle nedelje, zbog čega je Turska prekinula pregovore o članstvu Švedske i Finske u NATO.

Evropske zemlje su osudile incidente, ali neke kažu da ne mogu da ih spreče zbog pravila o slobodi govora, podseća agencija Rojters.


Zemlje uključujući Francusku, Nemačku, Italiju i Sjedinjene Države upozorile su svoje građane na povećan rizik od napada u Turskoj, posebno na diplomatske misije i nemuslimanske verske objekte.

Nemačka, Francuska i Holandija bile su među zemljama koje su ove nedelje privremeno zatvorile diplomatska predstavništva iz bezbednosnih razloga.

Turska je, sa svoje strane, tokom vikenda upozorila svoje građane na "moguće islamofobične, ksenofobične i rasističke napade" u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Izvor iz turskog Ministarstva inostranih poslova rekao je da su ambasadori devet zemalja pozvani u četvrtak, ali ih nije identifikovao. Ambasada SAD je potvrdila da je njen ambasador prisustvovao sastanku u ministarstvu. Dva evropska diplomatska izvora rekla su da su pozvani i ambasadori Nemačke, Francuske i Holandije.


Portparol vladajuće stranke AKP Omer Čelik odbacio je bezbednosna upozorenja kao "neodgovorne izjave", dodajući da je Turska bezbedna zemlja.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da privremena zatvaranja konzulata nekih zapadnih zemalja iz bezbednosnih razloga imaju za cilj pokretanje psihološkog rata protiv Turske.

XS
SM
MD
LG