Dostupni linkovi

Erdogan: Moguće odbacivanje sporazuma sa Finskom i Švedskom ako ne ispune obećanja


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan se rukuje sa šeficom švedske diplomatije An Linde na samitu NATO-a u Madridu, 28. jun 2022.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan se rukuje sa šeficom švedske diplomatije An Linde na samitu NATO-a u Madridu, 28. jun 2022.

Sporazumom potpisanim sa Finskom i Švedskom o ukidanju turskog veta na njihove kandidature za članstvo u NATO nije okončana čitava procedura je ove nordijske države treba da ispune svoja obećanja, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u petak, 1. jula.

Posle četiri sata razgovora u Madridu u utorak, Erdogan i njegove finske i švedske kolege dogovorili su niz bezbednosnih mera u zamenu za podršku Ankare, koja je izražavala zabrinutost zbog terorizma i embarga na oružje.

Obraćajući se novinarima po povratku sa samita NATO-a u Madridu, Erdogan je rekao da nema potrebe da se žuri sa ratifikacijom dve kandidature u parlamentu. Ankara bi prvo trebalo da vidi da li ispunjavaju obećanja data u okviru memoranduma, uključujući i izručenje osumnjičenih koje traži Turska, rekao je on.

"Ovo bi trebalo da se zna: ovi potpisi ne znače da je pitanje završeno... Bez odobrenja našeg parlamenta, to neće stupiti na snagu. Tako da nema potrebe da se žuri", rekao je Erdogan, prenosi NTV.

"Lopta je sada na njihovom terenu. Švedska i Finska trenutno nisu članice NATO-a", dodao je on.

Upitan o izručenju osumnjičenih, kako ih Turska naziva kurdskih ekstremista u Švedskoj i Finskoj, Erdogan je rekao da ako nordijske zemlje ne pošalju te pojedince "onda ćemo preko naših institucija učiniti ono što je potrebno".

Kako prenose mediji, Turska traži izručenje 33 kurdskih, kako ih kvalifikuje, "ekstremista", uglavnom iz Švedske. Domaća opozicija je upozorila da će to biti "crni dan" za demokratiju, ako se to desi.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG