Dostupni linkovi

Turković predložila da se 11. juli proglasi Danom žalosti u cijeloj BiH


Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH na konferenciji za medije 5. maja 2021.
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH na konferenciji za medije 5. maja 2021.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković predložila je u utorak, 28. juna, da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 11. juli proglasi danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, objavljeno je na zvaničnoj facebook stranici šefice bh. diplomatije.

“Smatramo važnim da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, donošenjem Odluke о proglašenju 11. jula Danom žalosti u Bosni i Hercegovini izrazi svoj stav о potrebi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, te da па taj način izrazi svoje poštovanje prema žrtvama genocida”, navela je Turković.

“Ujedno podsjećamo na Presudu Medunarodnog suda pravde u Hagu i osuđujuće presude u pojedinim predmetima Medunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, u kojima je utvrđeno dа je na području Srebrenice u julu 1995. godine počinjen genocid”, dodala je Turković u obrazloženju.


Turković je zatražila da se o ovom prijedlogu raspravlja na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Do sada je Dan žalosti povodom 11.jula svake godine proglašavan jedino na teritoriji entiteta Federacija BiH.

XS
SM
MD
LG