Dostupni linkovi

Turković: Ostanak vojne misije u BiH doprinos očuvanju stabilnosti


Ministarka inostranih poslova BiH Biserka Turković
Ministarka inostranih poslova BiH Biserka Turković

Ostanak vojne misije EU u BiH “Althea” sa mandatom UN važan je doprinos očuvanju stabilnosti u BiH i cijeloj regiji, napisala je BIsera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne I Hercegovine na zvaničnom twitter profilu, nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu navečer, 3.novembra usvojilo jednoglasno s 15 glasova "za" rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Ali, samo nastavak reformi na evropskom putu i funkcionalna država mogu donijeti trajni mir, sigurnost i napredak za sve u BiH i na Zapadnom Balkanu”, poručila je u objavi Turković.

Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica pri UN-u, kazala je kako su zadovoljni, jer je Vijeće sigurnosti autoriziralo još jednom misiju EUFOR-a.

Naglasila je da se mora zaštititi uloga OHR-a koja je ključna za stabilnost države.

''Opasna retorika, retorika mržnje mora prestati. Milorad Dodik je pozvao na povlačenje iz zajedničke vojske i povlačenje iz državnih institucija. To je opasan put i za BiH i širu regiju Zapadnog Balkana. Zabrinuti smo njegovim najavama novog ustava Republike Srpske. Daytonski sporazum je sačuvao mir. Suverenitet i teritorijalni integritet je ugrožen. Pozivamo na smirivanje situacije i deeskalaciju. Predsjedništvo BiH se mora redovno sastajati kao i državni parlament'', kazala je, između ostalog, američka ambasadorica pri UN-u.

Francuski ambasador Nicolas de Rivière kazao je da je od sukoba 1990-ih BiH napravila veliki progres uz veliku podršku EU.

Francuska je ponovila svoju privrženost evropskoj budućnosti BiH, kao i ostalih zemalja Zapadnog Bakana.

On je naglasio da Ured visokog predstavnika u BiH igra važnu ulogu, te pozvao određene lidere da prestanu s blokadama centralne vlade.

Predstavnica Velike Britanije u UN-u je kazala da se BiH suočava s najvećom prijetnjom nakon rata. Kako je izjavila, njena zemlja daje punu podršku visokom predstavniku I bonskim ovlastima koje ima.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja ponovio je kako ta zemlja smatra da u BiH nema visokog predstavnika.

“Upozoravamo još jednom da se sva krivnja svaljuje na jednu stranu, na Republiku Srpsku. Uvjereni smo da garancija pomirenju je da građani BiH sami odlučuju. Svako nametanje izvana je kontraproduktivno'', kazao je ambasador Rusije.

Iako je očekivano da će se prisutnima obratiti i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i predstaviti svoj redovni izvještaj o stanju u BiH, to se nije desilo.

Izvještaj je dostavljen svim stranim misijama u UN-u.

U izvještaju Ujedinjenim nacijama (UN) Schmidt je napisao da ako separatisti iz bh. entiteta Republike Srpske ispune svoju prijetnju da će ponovo napraviti entitetsku vojsku, međunarodne mirovne snage bi trebalo da budu vraćene u većem broju da zaustave mogućnost klizanja ka novom ratu, napisao je britanski list The Guardian, koji je imao uvid u dokument, 2. novembra.

Ovo je jednako otcjepljenju bez proglašenja", napisao je Schmidt u izvještaju dostavljenom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu u petak, 29. oktobra.

XS
SM
MD
LG