Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Popularni Turkmeni suzbijaju glasine o smrti predsjednika


Gdje je Berdi? Turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov nije viđen u javnosti od 5. jula.

Dok se špekuliše o zdravlju turkmenistanskog predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova, influenseri u ovom strogo kontrolisanom društvu koriste društvene mreže da bi nagovarali ljude da ne vjeruju u "lažne informacije".

Dok se, usprkos službenim demantijima, nastavljaju širiti glasine o smrti turkmenistanskog predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova, lokalne poznate ličnosti u tom strogo kontrolisanom društvu koriste Instagram kako bi zaustavile špekulacije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zvaničnici izbjegavaju tupe demantije, ali insistiraju na tome da je 62-godišnji autokrata samo otišao na godišnji odmor, dok se u izjavi uzbekistanske vlade kaže da je 24. jula Berdimuhamedov telefonom razgovarao s predsjednikom Uzbekistana uputivši mu rođendanske čestitke.

Ali Berdimuhamedov se nije pojavio u javnosti od sastanka kabineta koji je emitovan na televiziji 5. jula, pa je već sljedećeg dana preskočio rijetku posjetu šefice EU za vanjsku politiku Federike Mogerini (Federica Mogherini).

To je potaknulo internetske izvještaje koji potiču iz sumnjivih izvora o smrti predsjednik usljed dugogodišnjih zdravstvenih problema, očigledno šireći sumnju čak i među onima koji najmanje vjeruju glasinama u Turkmenistanu, gdje živi oko šest miliona stanovnika.

"Tražim od vas da ne vjerujete u ove laži", izjavio je Jagši Gošunov, turkmenski komičar u videu pred gotovo 100.000 njegovih pratilaca na Instagramu, 27. jula.

Citirajući staru poslovicu da "psi laju, a karavani prolaze", Gošunov je nastavio proklinjati "klevetnike", a predsjedniku je poželio dobro zdravlje.

Njegov video klip je objavljen uz haštag koji su koristili i mnogi zvaničnici: #duryalan ili #stoplažima na turkmenskom jeziku. U prva dva dana njegov klip je pregledan više od 30.000 puta.

Gošunov je pozvao svoje sljedbenike na društvenim mrežama da ne vjeruju "izuzetno neugodnim informacijama koje se dijele putem interneta".

Berdimuhamedovo insistiranje na ulizivanju i gotovo konstantno praćenje državnih medija ostavilo je malo prostora za priloge s porukom “dobro se osjećam” tokom proteklih predsjednikovih odmora.

Turkmenistanske vlasti više puta su rekle da je predsjednik na odmoru do 15. avgusta.

No, čini se da nisu pomogli svojim tvrdnjama emitujući snimke Berdimuhamedova na jednom gradilištu u glavnom gradu Ašhabatu, za koje su mnogi rekli su nemogućeg datuma.

Dana 26. jula, turkmenistanska pjevačica Selbi Tuvakđilojova prozvala je one koji su širili "lažne informacije" o "cijenjenom predsjedniku".

"Neka Allah prije svega zaštiti predsjednika, ali i našu naciju od izdajnika naše domovine", rekla je Tuvakđilojova u svom videu, također postavljajući haštag #duryalan.

Pop zvijezda pozvala je svojih 57.000 pratilaca na Instagramu da ne vjeruju ili ne propagiraju glasine.

Državni mediji i druga službena izdanja koja dominiraju na postsovjetskoj kulturnoj sceni u Turkmenistanu rutinski isključuju ambiciozne izvođače za koje se vidi da nisu dovoljno lojalni.

Izaslanik iz Ašgabata, Begmirat Amangulejev, u međuvremenu je, braneći zdravlje Berdimuhamedova otišao korak dalje, izjavivši: "Mi smo spremni žrtvovati svoje dragocjene živote za našeg velikog predsjednika."

Amangulejev, kojeg prati više od 26.000 ljudi na Instagramu, zatresao je "lažne i zlonamjerne" glasine o "zdravstvenom stanju predsjednika".

Nedostatak nezavisnih medija u Turkmenistanu stvorio je okruženje koje otežava dobijanje ili potvrđivanje informacija.

Državni mediji su 15. jula objavili video bez navođenja datuma, u kojem prikazuju Berdimuhamedova kako radi na novoj knjizi, gleda snimke na kojima pjeva, te kako provodi vrijeme u šetnji sa svojim unukama.

Nezavisna web stranica Hronika Turkmenistana, čije sjedište je u Evropi, izvijestila je da je turkmenistanska policija pritvorila tri osobe u provinciji Lebap, zbog širenja glasina o Berdimuhamedovoj bolesti ili smrti.

Slične špekulacije izveo je susjedni Uzbekistan krajem avgusta 2016. godine o tadašnjem predsjedniku Islamu Karimovu, iako su zvaničnici u jednom trenutku priznali njegovu hospitalizaciju. Uzbekistanska vlada službeno je objavila Karimovu smrt 2. septembra, sedmicu dana nakon što su se na internetu pojavile prve glasine o njegovoj smrti.

XS
SM
MD
LG