Dostupni linkovi

Haos u prijevozu turkmenistanske prijestonice usred zelene kampanje


Biciklisti se okupljaju ispred 30-metarskog spomenika biciklizmu, koji je postao važna komponenta državne propagande koja promoviše zdrav životni stil, u Ašgabatu, juni 2020.
Biciklisti se okupljaju ispred 30-metarskog spomenika biciklizmu, koji je postao važna komponenta državne propagande koja promoviše zdrav životni stil, u Ašgabatu, juni 2020.

Vlasti u glavnom gradu Turkmenistana privremeno su ograničile saobraćaj u pokušaju da svojim skoro 900.000 stanovnika daju dvonedjeljni predah od sve većeg problema zagađenja vazduha, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Počevši od 10. maja, većini privatnih vozila zabranjenao je da budu na ulici, a stanovnicima je savjetovano da koriste javni prijevoz. Neke ulice Ašgabata su zabranjene za automobile, s izuzecima za vladina vozila.

Turkmenistanski mediji izvijestili su da stanovnici grada podržavaju kampanju, koja je u sklopu mjera za obilježavanje 140. godišnjice Ašgabata u mjesecu maju.

Mada bi mnogi stanovnici mogli da se slože s ekološkim prednostima kampanje, oni se također žale na loše planiranje za koje kažu da im ozbiljno remeti živote.

Zabranom automobila, broj putnika u javnom prijevozu naglo je porastao.

Međutim, dodatni autobusi ili autobuske linije nisu uvedene.

Sistem javnog prijevoza u Ašgabatu sastoji se samo od usluga autobusa i minibusa.

Pozivajući se na lokalno stanovništvo, dopisnici RSE-a iz Ašgabata kažu da se ta vozila teško nose s iznenadnim skokom.

Prenatrpanost je dovela do sukoba i svađa među putnicima koji se bore za mjesto, kažu dopisnici.

Situacija je posebno akutna za desetine hiljada putnika tokom jutarnjih i večernjih špica.

Više ljudi reklo je dopisnicima RSE-a da su zakasnili na posao zbog nedostatka autobusa.

Oni su govorili pod uslovom anonimnosti, strahujući od odmazde vlasti u strogo kontrolisanoj Centralnoj Aziji.

Stanovnici se također ohrabruju da idu pješice ili biciklom na posao kad god je to moguće. Ali u gradu nema mnogo biciklističkih staza.

S postom od svitanja do sumraka tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana -- i temperaturama koje su dostizale 30 stepeni Celzijusa -- mnogim ljudima u toj većinski muslimanskoj zemlji bilo je teško pješačiti nekoliko kilometara do posla.

U međuvremenu, cijene taksija naglo su porasle kao i potražnja i konkurencija za vožnju, žale se stanovnici Ašgabata.

Jedna lokalna stanovnica rekla je RSE 12. maja da 15-minutna vožnja taksijem od njene kuće u 30. gradskoj četvrti do trgovačkog centra Optom Bazar obično košta oko četiri dolara.

"Ali prvog dana kampanje [10. maja], cijena iste rute porasla je na oko 14 dolara", rekla je.

Medicinski haos

Zelena kampanja također je poremetila ambulantne službe zbog neizvjesnosti mogu li se vozila hitne pomoći slobodno kretati u svim dijelovima grada.

U nekoliko slučajeva koje su dokumentovali dopisnici RSE-a, pacijentima koji su kontaktirali hitne službe rečeno je da hitna pomoć ne može da dođe do njih. Pacijentima je savjetovano da umjesto toga kontaktiraju obližnje medicinske ustanove. Ovo se odnosilo i na pacijenta dijabetičara koji nikada nije dobio potrebnu medicinsku pomoć.

U nekim slučajevima pacijentima je rečeno da je ambulantnim kolima dozvoljeno da rade samo van uobičajenog radnog vremena, počevši od osam sati uvečer.

Nedovoljan javni prijevoz navela je neke pacijente da otkažu zakazani ljekarski pregled.

Centar za neurološke bolesti bio je skoro potpuno prazan 11. maja, nakon što su zvaničnici rekli da su mnogi pacijenti odgodili posjete dok se ne završi zelena kampanja.

Neki vlasnici kafića i restorana kažu da im je posao ometen bez vozila kako bi isporučili svježe potrepštine.

Stanovnici se također žale da vlasti nisu pružile nikakve i pravovremene informacije o detaljima kampanje kako bi se omogućilo stanovnicima grada i preduzećima da se pripreme za to.

Zelena kampanja završava se 25. maja javnim proslavama povodom obilježavanja Dana grada.

*Napisala Farangis Najibullah uz izvještavanje dopisnika Turkmenistanskog servisa RSE iz Ašgabata

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG