Dostupni linkovi

Mitom do usvajanja beba u Turkmenistanu


Neka porodilišta u Turkmenistanu tajno nude napuštene bebe na ilegalno usvajanje ljudima koji su spremni da plate mito da bi preskočili uobičajenu birokratiju i čekanje koje ide uz taj proces, reklo je nekoliko izvora za Radio Slobodna Evropa.

Izvori tvrde da te nelegalne radnje često uključuju zaposlene u matičnoj službi koji novim roditeljima obezbeđuju lažne izvode iz matične knjige rođenih koji ih pokazuju kao biološke roditelje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Čitamo vam: Mitom do usvajanja beba u Turkmenistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00
Direktan link

Ljudi upoznati s tim radnjama krive raširenu korupciju u službama uključenim u zakonsko usvajanje za to što se neki roditelji opredeljuju na "jeftiniju i bržu" opciju.

RSE je razgovarao s bračnim parom koji je priznao da je nelegalno usvojio bebu 2020. godine pošto je platio oko 3.600 evra mita. Par je, pod uslovom da im se ne objavljuju imena, rekao da je prvo tri godine bezuspešno pokušavao da zakonito usvoje dete.

Kao i mnoge druge zemlje, Turkmenistan od budućih roditelja zahteva da dostave dokumente različitih službi kako bi se osiguralo da su podobni za usvajanje deteta. Suprug iz para koji je govorio za RSE rekao je da su pažljivo prikupili potrebna dokumente i predali ih, ali da je svaki zvaničnik uključen u proces tražio mito i namerno odugovlačio postupak.

Onda je u jesen 2020. godine žena koja radi u matičnoj službi predložila drugu mogućnost: da usvoje novorođenče iz porodilišta i "uživaju u radosti podizanja deteta od samog početka".

"Dala mi je ime lekara iz porodilištu koji će mi pomoći da dobijem bebu i rekla da to neće puno koštati", rekao je čovek. "Znao sam da postoji takva praksa, ali nisam poznavao nikoga ko bi mogao da mi pomogne".

Bračni par je odlučio da se obrati lekaru u porodilištu koji im je pronašao novorođenče koje je majka navodno napustila. Ubrzo su posle toga nelegalnim usvojenjem postali roditelji novorođenog dečaka.

Zaposlena u matičnom uredu pomogla im je da dobiju izvod iz matične knjige rođenih. U svim dokumentima su sada registrovani kao biološki roditelji deteta.

Proces je porodicu koštao oko 15.000 manata ili oko 3.600 evra po zvaničnom kursu. To je značajna suma novca u Turkmenistanu, ali par kaže da je rado platio.

Novopečeni roditelji kažu da ne vide "ništa pogrešno" u načinu na koji su dobili sina, koji "raste u porodici koja ga voli".

"Na kraju krajeva, dete je napušteno – moglo je da završi u sirotištu", rekla je supruga. "Dan kada smo ga doveli kući bio je najsrećniji dan u našim životima. Naravno, više bismo voleli da je sve urađeno legalno."

Par krivi korumpirane zvaničnike zato što nisu imali "drugi izbor".

'Trgovina decom'

RSE je posle razgovora s parom u junu nekoliko puta tražio komentar od zvaničnika vlade Turkmenistana, ali dosad nije bilo odgovora.

Zvaničnici u zatvorenoj, autoritarnoj centralnoazijskoj zemlji obično odbijaju da razgovaraju s nezavisnim medijima. Međutim, govoreći pod uslovom da mu se ne navodi ime, zvaničnik regionalnog zdravstvenog odeljenja potvrdio je za RSE da se u porodilištima zaista dešavaju nelegalna usvajanja. Zvaničnik je tu praksu osudio kao "trgovinu decom".

"To je nelegalna trgovina bebama, ni više ni manje", rekao je zvaničnik. "Cena deteta u ovom nezakonitom poslu može narasti na nekoliko hiljada manata."

Kao i usvojitelji, zvaničnik je rekao da su "vrlo složeni postupak usvajanja i raširena korupcija u sistemu" glavni razlog zbog kojeg su neki "očajni budući roditelji" odabrali nelegalnu opciju.

"U legalnom procesu moraju da prođu kroz desetine vladinih službi i da plate mito u svakoj od njih. Obično čekaju godinama pre nego što se odobre dokumenta", rekao je zvaničnik. "Takođe, sirotišta u Turkmenistanu obično nude stariju decu na usvajanje, dok mnogi roditelji više žele novorođenčad."

Jedan bračni par u okrugu Farap na istoku zemlje rekao je za RSE da je uz zahtev za usvajanje morao da priloži dokumenta i pisma iz 40 različitih službi. Ipak, i posle tri godine još nema odluke o njihovom zahtevu.

S druge strane, bogatiji podnosioci zahteva u Farapu dobili su dete na zakonsko usvajanje u roku od četiri meseca pošto su podneli zahtev, jer su platili do 50.000 manata (oko 12.000 evra) mita, rekao je taj par.

"Mi nemamo toliko para da platimo", požalio se par koji je nelagalno dobio bebu na usvajanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG