Dostupni linkovi

Turizam u Srbiji: Skijanje u banji


Zimovanje u Lukovskoj Banji
Zimovanje u Lukovskoj Banji
U Lukovskoj Banji kod Kuršumlije napravljen je uspešan spoj banjskog i zimskog turizma. Naime, u neposrednoj blizini ove Banje napravljena je ski-staza koju banjski gosti mogu da koriste nakon lečenja.

Puni hoteli u ovoj banji govore da je ideja bila odlična.

Direktor Lukovske Banje Radoljub Vidić kaže da se radi o jedinstvenom vidu turizma u Srbiji, što potvrđuju brojni gosti ove zime koji skijaju na stazi u neposrednoj blizini same banje.

"Lukovska Banja, s obzirom na nadmorsku visinu, ima izvanredne uslove i za zimske sportove, pa smo mi u tom pravcu izgradili ski-stazu, ski-lift je postavljen, snega ima, tako da ljudi izlaze na skijanje u neposrednoj blizini hotela i to je zaista jedinstveno u Srbiji. Posle tih sportova na snegu silaze u banju sa bazenima, sa toplom termomineralnom vodom", navodi Vidić.

Radoljub Vidić, direktor Lukovske Banje: Cilj nam je da se za nekoliko godina da se približimo austrijskim banjama.
Brojni hoteli koji su ispunili dva hotela u Lukovskoj banji govore u prilog tome da je ski-staza koja je izgrađena iznad same banje pun pogodak. Neki od gostiju sa kojima smo razgovarali da su upravo i došli u ovu banju kako bi osim banjskog dela mogli da uživaju i u zimskim sportovima.

"Ovo je prvi put da ovako spojimo više stvari u jednom i veoma je dobra ideja i po meni veoma dobar način da se iskoristi zimski odmor", kaže turista.

"Mnoge banje sam prošao, ali je ovo što je urađeno u Lukovskoj Banji mislim jedinstveno u Srbiji , i što se tiče letnjeg i što se tiče zimskog turizma. Sve je obuhvaćeno, svaki program", navodi jedan od gostiju.

Inače, u Srbiji nijedna druga banja nema razvijenu infrastrukturu za zimski turizam, pa je Lukovska Banja u zimskim mesecima veoma posećena, iako je to vreme kada na drugim mestima ima veoma malo gostiju.

Direktor ove banje ističe da im je cilj da u narednih nekoliko godina dostignu uslove koje pružaju turistima mnogo poznatije austrijske banje.

"Mi stalno investiramo, ulažemo, i mislim da ćemo za nekoliko godina da se makar približimo tim austrijskim banjama. To nam je cilj", ističe Vidić.

Ukoliko se nastavi trend povećanja broja gostiju, narednih godina u turističkom preduzeću "Planinka" planiraju, kako kažu, da sagrade novi hotel i tako prošire smeštajne kapacitete Lukovske Banje u kojoj se traži mesto više.
  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG