Dostupni linkovi

Turizam u regiji: Vraćanje popularnosti nakon dvije decenije


Sarajevo
Sarajevo
U posljednjih nekoliko godina zemlje u regiji bilježe porast posjeta turista iz cijelog svijeta - podaci su turističkih organizacija. Prirodna bogatstva i ljepote po kojima su zemlje bivše Jugoslavije poznate, potrebno je više promovirati, te ih ponuditi kao jedinstven proizvod na svjetskom tržištu.

Pozitivan primjer u području turizma je Sarajevo, u kojem se u posljednjih nekoliko godina bilježi porast posjete turista od najmanje deset posto. Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajedniceKantona Sarajevo kaže:

„Mi od ove godine ponovo očekujemo jedan rekordan priliv turista, očekujemo turiste s različitih destinacija. Jedna od destinacija na kojoj će se vršiti jedna malo agresivnija kampanja, odnosno reklama i ponuda, sigurno je Republika Turska, iz koje mi već u prošloj godini bilježimo jako veliki broj turista. Oni su, praktično, u top 50 zemalja, drugi po redu po broju turista u Kantonu Sarajevo.“

Predstavnici turističkih organizacija Crne Gore ocijenili su BiH kao najvažnije tržište gdje trebaju promovirati svoje potencijale. Regionalnu suradnju smatraju vrlo važnom za dalji napredak i razvoj turizma na ovom području.

„Internetom vi to sve doduše vidite, ali ta živa razmjena informacija, komunikacija, u mnogome zna da i motiviše u zadnjem momentu za izbor lokacije. Ta privredna saradnja i ta razmjena između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Herceg Novog, ima izuzetan značaj, a kroz IPA projekte, i kroz raznorazne projekte koje zajednički i u budućnosti treba da ih organizujemo. Ja se nadam da ćemo imati i još većih rezultata“, kaže Bogdan Kočetanović, direktor Turističke organizacije Herceg Novi.

U Srbiji koja nije tipična turistička zemlja također se svake godine bilježi porast posjete turista. Ove godine u svom predstavljanju na svjetskom tržištu Srbija je stavila akcent na gastronomsku ponudu.

„Turistička organizacija Srbije koja beleži redovno tu statistiku može reći da turistički promet u Srbiji za prošlu godinu bio je u porastu u odnosu na mnogo organizovanije turističke zemlje. Srbija nikad nije bila turistička zemlja, a mi se u posljednjih deset godina trudimo da tu turističku ponudu razvijemo na neki određeni i dobar nivo. Međutim, za prošlu godinu bilo je porast turista za tri procenta, a što se tiče turista iz Bosne i Hercegovine, beleži iz godine u godinu rast. U Srbiji, po broju poseta, turisti iz Bosne i Hercegovine su na prvom mestu. Za prošlu godinu porast je bio 127 procenata, tako da je nama ovo tržište nama jako bitno. Turisti su jednostavno navikli da dolaze iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, ali isto tako i turisti iz Srbije da posećuju razne turističke destinacije u Bosni i Hercegovini“, navodi Olgica Miljković iz Turističke organizacije Srbije.

Zemlje bivše Jugoslavije oduvijek su privlačile turiste, posebno iz Zapadne Europe. Tu nekadašnju popularnost potrebno je ponovo vratiti među europske turiste, ističe Željko Mandarić, turistički radnik iz Hrvatske.

„Dobro se sjećam davnih putovanja iz Zapadne Evrope, koja su obilazila bivšu Jugoslaviju i prostore bivše Jugoslavije. Na tako malom prostoru, Bosna i Hercegovina je posebno dobar prezentant tri različite kulture, tri različita podneblja, od Jadrana, mora, do kontinentalnog turizma, tako da je ovih 200-300 kilometara u krug, za Zapadnu Evropu sitnica. Šteta što to zajednički ne iskoristimo, da se promoviramo u Evropsku uniju. I cijelom svijetu, zajednički, jer ovo je malen prostor koji sigurno ima potencijala.“

Što se tiče BiH, turistički radnici s ponosom ističu da je ovo područje sve zanimljivije turistima iz cijelog svijeta. Sarajevski sajam turizma je prilika da se na jednom mjestu razmijene iskustva turističkih djelatnika i promoviraju potencijali. Dejana Selimović, projekt menadžerica sajma Dani turizma.

„Činjenica je da je Sarajevo, a i naša zemlja, sve interesantnija svjetskoj turističkoj javnosti. Mi to možemo vidjeti i hodajući samo po gradu Sarajevu – vidjećemo turiste iz čitavog svijeta. Upravo to su neki pokazatelji koji nam govore da za ovakvu vrstu sajamske djelatnosti ima interesa. Upravo pojavljivanje turističkih zajednica kao što je Turska, kao što je Španija, pokazuje da za našu zemlju i za našim turističkim kapacitetima i potencijalima ima interesa.“

Zemlje regije u turizmu vide važan faktor razvoja, a neki od prioriteta su svakako ulaganje u postojeće, te izgradnja novih turističkih kapaciteta.
XS
SM
MD
LG