Dostupni linkovi

Turizam u Hrvatskoj: Rezultati dobri, predstoji još posla


Pogled na Dubrovnik - ilustracija
Pogled na Dubrovnik - ilustracija
Rezultati za prvih sedam mjeseci potvrđuju očekivanja da će Hrvatska ove godine imati upješnu turističku sezonu. Rezultati bi bili mnogo bolji da se nije posustalo u produljivanju turističke sezone koja se većinom i dalje svodi na tri ljetna mjeseca.

U Hrvatsku je u prvih sedam mjeseci doputovalo pola milijuna više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a samo u srpnju bilo je tri milijuna dolazaka, što je za 4,8 posto više nego u srpnju prošle godine. Od toga broja 2,7 milijuna je stranih dolazaka, što je 5 posto više, dok je domaćih dolazaka oko 255 tisuća, odnosno 0,6 posto više.

Resorni ministar Damir Bajs je zadovoljan rezultatima, podsjećajući da ni prošla godina nije bila loša.
Bajs: Ovaj sedmi mjesec – neovisno o vremenskim i drugim uvjetima – pokazuje da možemo očekivati plus.

„Ove godine očekujemo jednu još bolju sezonu. Ono što je dobro jest da je cijeli turistički sektor optimističan i pozitivan. I ovaj sedmi mjesec – neovisno o vremenskim i drugim uvjetima – pokazuje da možemo očekivati plus. Ne dvocifreni, ali plus koji nas uvodi u dobru 2011. godinu!“ navodi Bajs.

U prvih 7 mjeseci najviše turista zabilježeno je iz Njemačke - više od 813.000, što je 10,3 posto više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine, iz Austrije - gotovo 537.000, što je porast od 12,6 procenata i iz Italije – preko 441.000, što je porast od gotovo 5 posto prema prošloj godini. Najveći porast imaju Mađari – čak 13,5 posto.

Ni brojke o posjeti susjeda nisu loše – u prvih sedam mjeseci zabilježeno je preko 139.000 dolazaka turista iz Bosne i Hercegovine, što je porast od 2,6 posto, i više od 697.000 noćenja, što je porast od 1,7 posto prema prošloj godini. Svega šest tisuća gostiju iz Crne Gore porast je od čak četvrtinu prema prošloj godini, a skromnih 37.000 noćenja porast je čak za trećinu.

Slovenaca je stiglo 742.000 i obavili su više od 4,3 milijuna noćenja, što je porast od preko 8 posto. Iz Srbije je u prvih 7 mjeseci stiglo 46.000 gostiju, što je porast od 2 posto, i obavili su preko 250.000 noćenja što je porast od 6 posto.

Značajan rezultat

Jedna od najboljih poznavateljica turizma i resorna ministrica u Račanovoj vladi Pave Župan Rusković kaže za RSE kako ovi pokazatelji jesu dobri, ali da je pred hrvatskim turizmom još mnogo posla.
Jedna od plaža u Hrvatskoj

„Za ocjenu uspjeha sezone trebaju nam financijski rezultati koje ćemo – za ovu godinu - znati tek negdje početkom sljedeće godine i treba nam prosječna popunjenost hotela, što ćemo također znati tek negdje koncem ove godine. Dok god mi ne produžimo sezonu, ne možemo smatrati sezonu uspješnom, i mislim da nam je tu najveći problem! Iz godine u godinu se zadnjih godina sezona ne produžava!“ upozorava on.

Najveći porast dolazaka u mjesecu srpnju ostvarile su Turističke zajednice Zagreba – 10 posto, Splitsko-dalmatinske županije - gotovo 8 posto i Zadarske županije - 7 posto. Po običaju, Istra ima najveći broj dolazaka i noćenja.

„Ako uzmemo u obzir da je sedmi mjesec izuzetno bitan, jer se u njemu realizira gotovo 25 posto svih noćenja u toku cijele godine, onda nam rezultati za prvih sedam mjeseci govore da je u Istri realizirano 6 posto više noćenja, što će reći da je to u ukupnom zbroju negdje oko 10.550.000 noćenja, a rezultat je utoliko značajniji jer je generiran kredit od gotovo 600.000 noćenja više u odnosu na prethodnu godinu!“, kaže za RSE direktor Ureda Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.
XS
SM
MD
LG