Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turista puno – šansa velika – ponuda nedovoljna


Ilustrativna fotografija

Učešće žena u preduzetništvu u Srbiji je oko 30 odsto, dok je u Evropskoj uniji taj procenat skoro pet puta viši.

„Svi uslovi koji se tiču malih privatluka su ozbiljan problem: monopol, ne zna se mera u propisima i porezima, guše se mala preduzeća pomoću velikih kompanija, i još nešto nas koči a to je sujeta“, objašnjava Jelena Tupenarac iz Sremske Mitrovice koja se bavi proizvodnjom slatkiša ili kako sama kaže:

„Pravim medenjake koje ukrašavam sa svakakvim motivima ...“, i prodaje ih uglavnom turistima koji u sve većem broju posećuju Novi Sad.

Prema dostupnim podacima iz statističkih zavoda Hrvatsku je u prošloj godini posetilo nešto više od 16 miliona turista, Srbiju skoro tri miliona, Crnu Goru dva miliona, dok je Bosnu i Hercegovinu nešto više od milion turista izabralo kao svoju destinaciju za odmor.

I ovi podaci jasno pokazuju da turistička privredna grana nudi velike šanse. Pitanje je koliko se dovoljno iskorišćavaju.

Beograd: Grupa slovenačkih turista fotografiše se pored spomenika Josipu Brozu
Beograd: Grupa slovenačkih turista fotografiše se pored spomenika Josipu Brozu

Mariju Radojčić, iz organizacije „Biznis Kafe Srbija“ koja se bavi povezivanjem preduzetnika, savetuje – Srbija ima veliki turistički potencijal. Posredno ta činjenica, navodi sagovornica RSE, nudi mogućnost novih načina uvezivanja država u regionu.

„Tu možemo mi okupimo i sve ženske činioce u smislu rukotvorina i svega ostalog. To da ponudimo na tržištu turistima koji dolaze. Možda o tome nismo dovoljno razmišljali“, kaže ona.

Violeta Angelkovska, direktorica biznis centra „Elit Plaza“ iz Makedonije šansu regiona takođe vidi u turizmu, a kao glavnu prepreku navodi različite propise u zemljama Balkana.

„Trebalo bi da težimo tome da budemo kao mala Skandinavija. Vi, kada odete na sever, suštinski možete da plaćate u bilo kojoj valuti, tako da moramo da radimo na poboljšanju zakonskih regulativa, da protok turista na graničnim prelazima poboljšamo i da se dogovorimo oko nekih smernica za cene usluga“, smatra ona.

"Glavna prepreka razvoju turizma su i različiti propisi u zemljama Balkana", smatra Violeta Angelovska
"Glavna prepreka razvoju turizma su i različiti propisi u zemljama Balkana", smatra Violeta Angelovska

Ne smeju se gubiti iz vida šanse koje za unapređivanje preduzetništva nude standardi koji se uvode kroz proces evrointegracija. To podvlači Mara Majstorović, vlasnica preduzeća „Lotusmedia“ iz Hrvatske.

„Evropska unija ima ogroman potencijal i bez obzira na sve, buduće da je to mlado udruženje, i mi smo tek sad postali članice, ali ipak oni nas uče partnerstvu kroz projekte, da mislimo drugačije, da radimo na zajedništvu i da budemo praktičniji, dakle potencijala ima samo moramo više raditi. Tera nas na edukaciju. Ići će to, samo nam treba malo više vremena“, kaže ona.

Trebalo bi podsetiti da je nova premijerka Srbije Ana Brnabić u svom nedavnom ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije upravo pozvala na zalaganja za jačanje preduzetničkog duha. Posebno, obećala je Brnabić, kabinet koji će ona voditi podržaće žensko preduzetništvo.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG