Dostupni linkovi

Turizam u plusu, najveće iznenađenje veliki gradovi


Split
Split

Turistička sezona u Hrvatskoj završit će sa boljim rezultatima nego vrlo uspješna prošlogodišnja, kažu u resornom ministarstvu. Dobrim rezultatima u velikim gradovima idu na ruku i europski trendovi, a lošim rezultatima srpnja nije kumovalo samo loše vrijeme, kažu poznavatelji. Broj turista iz regije raste.

Hrvatska je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila 5 posto više turističkih dolazaka i 2,3 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući dobrim rezultatima kolovoza koji su pokrili slabije rezultate srpnja, a do kraja godine može se očekivati rast prihoda u turizmu prema prošloj godini od 2 do 3 posto.

Vrlo dobre rezultate ostvaruju Dalmacija i veliki gradovi, Kvarner ima rezultate na razini prošle godine, a Istra, koja nosi između trećinu i četvrtinu ukupnog hrvatskog turizma, ima sa gotovo 3.000.000 turista i gotovo 19.000.000 noćenja porast od 1,8, odnosno 0,8 posto.

Hrvatsku je u prvih 8 mjeseci posjetilo 10.639.724 turista i ostvarilo 62.000.000 milijuna noćenja. Najveći promet ostvarili su turisti iz Njemačke.

"Izrazito dobar rezultat je i sa slovenskog tržišta. Moramo primijetiti i jedan ogroman rast tržišta Mađarske, gdje je ukupno 10,5 posto Mađara više došlo na Jadran nego u istom razdoblju prošle godine. Tržište Velike Britanije imalo je samo malo manji rast – isto tako signifikantan – od 8,7 posto“, navodi ministar turizma Darko Lorencin.

Za jedan posto porastao je i broj domaćih turista. Nije nikakvo iznenađenje da je broj ruskih turista sa 119.600 dolazaka u prvih osam mjeseci manji za 9,6 posto nego u istom razdoblju prošle godine, a da je broj noćenja od gotovo milijun manji za čak 12 posto.

Kako objasniti dobre rezultate Dalmacije, a stagnaciju Istre i Kvarnera?

Turistička novinarka „Večernjeg lista“ Radmila Kovačević podsjeća da je u srpnju u nekim mjestima u Istri kišilo čak 24 dana, i da je to ostavilo traga u rezultatima.

"Istra i Kvarner su blizu Europi i logično je da se turisti koji dođu na Kvarner i u Istru lakše nakon tri dana kiše skupe i odu kući, nego da se pakiraju i potežu kući iz Dalmacije. To je jedno, a drugo – u Dalmaciji nije bilo toliko kiše“, konstatira Radmila Kovačević.

Bavljenje drugim stvarima

Novinar portala forum.tm Davor Verković u izjavi za naš radio ne vidi neke prevelike uspjehe hrvatskog turizma, jer je srpanj bio poluprazan.

"Bio je poluprazan što zbog lošeg vremena, a ponajviše zbog katastrofalne promidžbe, koja je izostala“, smatra Verković.

Naime, dobar dio vremena između prošle i ove turističke sezone i ministarstvo i struka bavili su se – umjesto svojom poslom - smjenom direktorice Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić, podsjeća kolega Verković.

"Nakon što je gospođa Meri Matešić maknuta, mjesecima nije postojao direktor Glavnog ureda HTZ. Glavni ured HTZ se bavi promidžbom, a mi to nismo imali mjesecima. Na kraju je postavljen čovjek koji se u to uopće ne razumije. Dakle, nešto dubinski ne štima u hrvatskom turizmu“, ocjenjuje Verković.

Koja je tajna osjetnog porasta posjeta i noćenja u velikim gradovima na obali, ali i na kontinentu?

"I Zagreb i Split i Rijeka, čak i Osijek – pomalo nevjerojatno, ali i Osijek zahvaljujući Ryan Airu – bilježe dobre rezultate. Turistički radnici to objašnjavaju time da je jednostavno takav trend u Europi – odsjedneš u gradu, ostaneš samo 6, 7, 8 dana koliko se nekada odsjedalo u klasičnim ljetovalištima i onda – recimo iz Splita – radiš izlet za Hvar, za Makarsku, za sada ne za zaleđe. I imaš što za raditi i ako pada kiša, imaš što za raditi kada ti se ne da na plažu i slično“, kaže Radmila Kovačević.

Izdvojimo rezultate za još neke susjedne zemlje – u prvih osam mjeseci bilo je gotovo 80 tisuća turista iz Srbije što je porast prema prošloj godini za 3 posto, a ostvarili su 515.000 noćenja, što je porast od svega 0,1 posto.

Iz Crne Gore bilo je 8.000 turista što je porast od 8,2 posto, i 24.500 noćenja, što je porast prema istom razdoblju prošle godine za četiri posto.

Turisti iz Bosne i Hercegovine ostvarili su sa 215.600 dolazaka porast od punih 9 posto, a sa 1,220.000 noćenja porast prema prvih osam mjeseci prošle godine za čak 11 posto.

XS
SM
MD
LG