Dostupni linkovi

Turistički radnici: Nisu problem cijene, nego kvalitet usluge


Budva, Stari grad

Centralna banka Crne Gore je, ovih dana, ozvaničila opšti utisak u domaćoj javnosti, ali i turista koji posjete Crnu Goru. Crnogorska turistička ponuda boluje od previsokih cijena.

"Crna Gora postaje preskupa turistička destinacija i to ne samo u smještaju, nego i u pratećim uslugama što može dovesti do odliva turista", ocijenjeno je u Centralnoj banci Crne Gore.

Međutim, turizmolog Miloš Bigović se sa ovakvom ocjenom slaže ali djelimično:

"Iz godine u godinu se registruju takvi signali sa tržišta, ali ipak smatram da, u prosjeku posmatrano, nijesmo preskupi u odnosu na ostale destinacije", kaže Bigović.

"Postoje određeni segmenti ponude koji jesu preskupi, ali se ipak ne bih u potpunosti složio sa konstatacijom Centralne banke. Smatram da treba pojedinačno posmatrati sve segmente ponude i uskladiti ih sa nivoom kvaliteta. U ovom trenutku, nažalost, nivo cijena je neusklađen sa nivoom kvaliteta koji imamo", konstatuje Bigović.

Miloš Bigović
Miloš Bigović

Turizmolog Miloš Bigović smatra da bi, ako se trend nastavi, mogle nastati ozbiljne posljedice.

"Apsolutno mogu nastati veoma ozbiljne posljedice i smatram da se na to može uticati samo kroz smanjenje "sezonalnosti" domaćeg turizma. Dakle, imamo veoma jak sezonski pritisak, a po pravilu, čim je sezona kratka cijene su visoke i svako pokušava da u što kraćem roku da zaradi što više novca", navodi Bigović.

Previsoke cijene, same po sebi, zapravo ne postoje. Ono što važi za svaki proizvod na tržištu, važi i za turizam. Ako se kupcima za visoku cijenu nudi i visok kvalitet, proizvod će se prodavati, ali ako je kvalitet nizak, a cijena visoka, neminovno slijedi pad prodaje.

Vašarište

Zašto su određeni segmenti crnogorskog turističkog proizvoda preskupi?

"Mi imamo prilično izopačen odnos prema svim vrijednostima u posljednjih pet, šest godina, od kad je počela najezda ovog čudnog kapitala koji je unio dosta nemira, ne samo u turističke tokove, nego u opšte, u sve životne tokove. Ovo nam, prije svega, daje zadatak da razmislimo o kvalitetu usluga u svim segmentima naše ponude", smatra direktor hotela „Queen of Montenegro“, Dragan Ivančević.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i direktor hotela Splendid Žarko Radulović smatra da je ocjena Centralne banke paušalna, a da rješavanje nekih drugih problema, među kojima su: poboljšanje infrastrukture, bolja i agresivnija promocija u inostranstvu... čini ključ za unapređenje domaćeg turizma.

"Dok sad govorim, upravo putujem na relaciji Tivat - Budva. Smeće je na sve strane. Nekakve table sa natpisima - placevi na prodaju. Srušena ograda. Veoma ružna slika. Kad je u pitanju skupoća, slažem se da u Crnoj Gori ima onih koji naduvaju cijene. Možda zakupci plaža kod kojih je preskupo izdavanje ležaljki. Ali, ima i zakupaca kod kojih nije skupo. Imamo taksiste koji su najjeftiniji i to možda ne samo u regionu, nego i u Evropi. Ima i onih koji su najskuplji na svijetu ali ti su u manjini. Tu su, naravno, buka i tezge koje stvaraju utisak da se ovdje praktikuje vašarski turizam. To što se ove godine dešavalo sa ovim vašarištem i bukom, plaćaćemo narednih godina", upozorava Radulović.

Kakve će biti posljedice po domaći turizam, ukoliko se nastavi sa cijenama koje ne odgovaraju ponudjenom kvalitetu.

"Zahvataćemo sve manji dio evropskog turističkog kolača. Turistički tokovi će ići mimo nas, a mi ćemo otići u pravcu u kom se sada krećemo, a to je turistička destinacija za zabavu 35 dana. Bićemo jedna, u svakom pogledu, "začepljena" turistička destinacija. To je put kojim se ide u beznađe i devalviranje i ovoga što je do sada spašeno u turističkoj ponudi Crne Gore", zaključuje Radulović.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG