Dostupni linkovi

Svetski ekonomski forum objavio da turizam pokazuje znake oporavka


Japan je prvi na listi za 2021. prema WEF-om indeksu turističke razvijenosti
Japan je prvi na listi za 2021. prema WEF-om indeksu turističke razvijenosti

Svetski ekonomski forum (WEF) objavio je najnoviju studiju o turizmu, otkrivajući da u mnogim delovima sveta turizam pokazuje znake oporavka, pošto je prethodno teško pogođen pandemijom korona virusa.

Japan je prvi na listi za 2021. prema WEF-om indeksu turističke razvijenosti, a koji rangira 117 svetskih ekonomija na osnovu niza faktora koji su ključni za razvoj i održivost njihovog turističkog sektora. Slede Sjedinjene Američke Države, Španija, Francuska i Nemačka.

Region Evrope i Evroazije ima najviše rezultate, čineći šest od deset najboljih rangiranih ekonomija.

Sa indeksom 4.2 Hrvatska je na 46. poziciji, što je za četiri mesta niže nego 2019. Crna Gora je na 67. mestu, Severna Makedonija na 87, a Bosna i Hercegovina na 95. mestu. Ove zemlje pale su na listi za tri mesta u odnosu na 2019. godinu, kada je studija poslednji put rađena.

Mali pomak u odnosu na pre dve godine napravile su Srbija koja se nalazi na 70. i Albanija koja je na 72. mestu. I jedna i druga zemlja imaju indeks turističke razvijenosti 3.8, što znači da je Albanija poravila rezultat za jedan posto, a Srbija za 1.3 posto.

Najveći napredak od svih 117 zemalja napravili su Vijetnam i Egipat, dok se Indonezija, s indeksom 4.4, rangirala 12 mesta više u odnosu na 2019, što je najveći skok na tabeli.

"Postepen izlazak sveta iz pandemije ponovo je naglasio koliko je važan doprinos koji putovanja i turizam daju mnogim ekonomijama širom sveta", izjavila je Loren Upink, šefica Odeljenja za avijaciju, putovanja i turizam na Svetskom ekonomskom forumu.

Ukupni međunarodni turizam i poslovna putovanja još su ispod nivoa koji je bio pre pandemije, ali je oporavak sektora podstaknut većim stopama vakcinacije i povratkom slobodnijim putovanjima i rastućom potražnjom za domaćim i turizmom u prirodi, zaključak je autora studije.

XS
SM
MD
LG