Dostupni linkovi

Suđenje Karadžiću: Tupajiću dva mjeseca zatvora


Milan Tupajić u sudnici, 24. veljače 2012.
Milan Tupajić u sudnici, 24. veljače 2012.
Milana Tupajića, bivšeg predsjedniku srpske općine Sokolac i Kriznog štaba Srpske demokratske stranke, SDS-a u vrijeme rata, sudsko vijeće Radovana Karadžića dodijelilo je dva mjeseca zatvora zato jer je odbio svjedočiti protiv svog bivšeg stranačkog šefa.

Predsjedavajući sudac O Gon Kwon pročitao je sažetak presude i najavio kako će Tupajiću biti uručena povjerljiva presuda koju javnost neće moći vidjeti.
Kwon je naveo kako Vijeće nije prihvatilo Tupajićevo opravdanje da ne može svjedočiti zbog lošeg zdravstvenog stanja kao ni objašnjenjem o pritiscima nakon njegovog prošlog svjedočenja u Haagu.

„Vijeće ocjenjuje da je oglušivši se na naloge subpoena, optuženi svjesno i hotimično ometao sprovođenje pravde“, pročitao je dio obrazloženja presude Kwon.

Nakon što se odbio odazvati na dva obvezujuća sudska naloga (subpoena) Tupajić je uhićen 13.12.2011.godine u Bosni i Hercegovini. On se izjasnio 16.12.2011.u Den Haagu da nije kriv zbog neodazivanja obvezujućim nalozima Raspravnog sudskog vijeća.

Dana 3.02.2012.godine održano je suđenje za nepoštivanje suda kada seTupajić sam pozvao kao svjedok svoje obrane te je tijekom višesatnog iskaza pokušao sucima objasniti - zašto je uporno odbijao doći na Haški sud kako bi ponovio iskaz koji je već dao kao svjedok tužiteljstva 2005.godine na suđenju bivšem predsjedniku parlamenta bosanskih Srba Momčilu Krajišniku.

Prijetnje nakon svjedočenja

Haško tužiteljstvo nije sudjelovalo u ovom procesu kao strana već samo optuženi i sudsko vijeće kojem se nije odazvao.

Podsjetimo prilikom svjedočenja u slučaju Krajišnik, Tupajić je ispričao kako je SDS u Sokolcu kao i drugim općinama primao upute od Glavnog odbora stranke na čijem je čelu bio Karadžić. Pri tom je potvrdio kako su Karadžić i Krajišnik javno govorili o prvom strateškom cilju razdvajanju naroda koji je provodila Vojska Republike Srpske, napadajući u njegovoj općini bošnjačka sela.

O prijetnjama koje su mu nakon svjedočenja upućene Tupajić je pričao sucima na sjednici zatvorenoj za javnost u čemu se može i pronaći objašnjenje zašto je dio obrazloženja njegove presude tajan.

Za nepoštivanje suda je inače predviđena kazna zatvora do 7 godina ili novčana do 100 000 eura, ili pak kombinacija obiju.

Po završetku rata, od 1996. do 2004. godine Tupajić je bio i predsjednik zastupničkog kluba SDS-a u Skupštini RS, odakle je smijenjen intervencijom visokog predstavnika Peddyja Ashdowna.

Budući da će mu se uračunati u kaznu vrijeme provedeno u pritvoru Tupajić će se ubrzo vratiti u Bosnu i Hercegovinu:

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG