Dostupni linkovi

Tupajić o tome zašto je odbio svjedočiti protiv Karadžića


Milan Tupajić
U Den Haagu je održano suđenje za nepoštivanje suda Milanu Tupajiću, bivšem predsjedniku srpske općine Sokolac i Kriznog štaba Srpske demokratske stranke, SDS-a u vrijeme rata. On se izjasnio da nije kriv zbog neodazivanja obvezujućim nalozima Raspravnog sudskog vijeća da dođe u Haag i svjedoči u slučaju protiv svog nekadašnjeg stranačkog lidera Radovana Karadžića, nakon čega je uhićen i sproveden u pritvor.

Tupajić se sam pozvao kao svjedok svoje obrane te je tijekom višesatnog iskaza pokušao sucima objasniti - zašto je uporno odbijao doći na Haški sud kako bi ponovio iskaz koji je već dao kao svjedok tužiteljstva 2005.godine na suđenju bivšem predsjedniku parlamenta bosanskih Srba Momčilu Krajišniku.

„Imajući u vidu prvenstveno moje zdravstveno stanje i mogućnost njegovog pogoršanja nakon svjedočenja, a još više mogućnost ponavljanja svih događanja koje sam proživio nakon 2005.godine poslije onoga svjedočenja i obaveza kojih imam prema porodici, koja je u dosta teškom stanju, odlučio sam da odbijem ovaj poziv“, objašnjavao je Tupajić razloge, prethodno opisujući svoje trenutno imovinsko stanje kao loše zbog invalidske mirovine, nezaposlenosti žene i mlađeg sina te povremen rad na crno starijeg.

Podsjetimo, prilikom svjedočenja u slučaju Krajišnik, Tupajić je ispričao kako je SDS u Sokolcu kao i drugim općinama primao upute od Glavnog odbora stranke na čijem je čelu bio Karadžić. Pri tom je potvrdio kako su Karadžić i Krajišnik javno govorili o prvom strateškom cilju razdvajanju naroda koji je provodila Vojska Republike Srpske, napadajući u njegovoj općini bošnjačka sela.

Sada je Tupajić objasnio sucima iz slučaja Karadžić kako je zbog svega imao problema te da je o tome u pisanom obliku obavijestio haško tužiteljstvo. No o čemu je u pismu bilo riječi, odnosno tko mu je i kako prijetio, objašnjavao je na sjednici zatvorenoj za javnost.

„Ja bih želio malo detaljnije govoriti o tome, ali bih molio, s obzirom na sadržaj onog o čemu ću govoriti, ako bih moglo to biti na zatvorenoj sjednici, ako postoji takva mogućnost“, tražio je optuženi nakon čega mu je sudsko vijeće, pod predsjedanjem južnokorejskog suca O Gon Kwona, i udovoljilo.

„Mislim da bi radije proveo to vrijeme (od 2005.godine) ovdje u Scheveningenu (pritvoru Haškog suda) nego u mom Sokolcu“, ilustrirao je optuženi pritisak na njega tijekom završnog obraćanja sucima, zatraživši da ga se oslobodi.

Sudsko vijeće bi prema dosadašnjoj praksi trebalo ubzo donijeti odluku o Tupajićevoj krivnji za nepoštivanje suda za što je predviđena kazna zatvora do 7 godina ili novčana do 100 000 eura, ili pak kombinacija obiju.Po završetku rata, od 1996. do 2004. godine Tupajić je bio i predsjednik zastupničkog kluba SDS-a u Skupštini RS, odakle je smijenjen intervencijom visokog predstavnika Peddyja Ashdowna.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG