Dostupni linkovi

Tunis: 17 stranih turista ubijeno u napadu na muzej


Tunis: Turisti bježe od napadača
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Tunis: Turisti bježe od napadača

Devetnaest osoba je ubijeno, 17 stranih turista i dva Tunižana, u napadu naoružanih napadaču u muzeju Bardo u glavnom gradu sjevernoafričke države, saopštio je premijer Habib Esit.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je izjavila da iza napada stoje militanti "Islamske države".

Napadači u vojnim uniformama upali su oko podneva u muzej u centru tuniške prijestonice koji se nalazi pored zgrade državnog parlamenta.

"Dvojica napadača su otvorila vatru na turiste koji su izlazili iz autobusa prije nego što su pobjegli u muzej," jedan uposlenik muzeja je izjavio za Reuters.

Dva sata kasnije sigurnosne snage su izvršile akciju oslobađanja zatočenih turista u kojoj su poginula dvojica napadača i jedan policajac.

Televizijskli snimci su prikazali desetine ljudi, među njima i stariji turisti i jedan muškarac koji je u naručju nosio dijete, kako istračavaju iz zgrade muzeja pod zaštitom sigurnosnih snaga.

Esit je obraćanju naciji rekao:

"Svi Tunižani trebalo bi da budu ujedinjeni nakon ovog napada čiji je cilj uništenje naše ekonomije."

Sigurnosne snage ispred muzeja
Sigurnosne snage ispred muzeja

BBC je objavio, pozivajući se na lokalne izvore, da su među otetim turistima bili Britanci, Italijani, Francuzi i Španci.

Italijansko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da su dvoje njenih državljana ranjeni u ovom napadu.

Oko 100 Italijana nalazilo se u toj oblasti nakon čega su prebačeni u sigurno sklonište.

I poljsko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je troje Poljaka ranjeno u ovom napadu.

Nekoliko islamističkih grupa u posljednje se vrijeme aktiviralo u Tunisu, a vlasti ove zemlje procjenjuju da se oko 3.000 Tunižana pridružilo borcima Islamske države u Siriji i Iraku, čime su pojačali strahovanja da bi se mogli vratiti u zemlju i započeti sa napadima.

Muzej Bordo poznat je po tome što čuva kolekciju starih tunižanskih artefakata i drugo kulturno istorijskog blaga iz vremena starih Grka i Rimljana.

XS
SM
MD
LG