Dostupni linkovi

Tužitelj svjedoku obrane: Rekli ste da ranjeni Sarajlija može umrijeti


Milenko Inđić na suđenju u Hagu

Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je svjedočenjem Milenka Inđića, oficira VRS-a za vezu s UNPROFOR-om u vrijeme sarajevske opsade (1992-1995), tijekom koje je ubijeno oko 11 i pol tisuća Sarajlija.

Tijekom njegovog unakrsnog ispitivanja došlo je do svađe s haškim tužiteljem Weberom i međusobnih optužbi za laganje o sarajevskoj tragediji.

Inđić je kao svjedok obrane dao glavni iskaz o navodnim zloupotrebama sarajevskog aerodroma od strane promatrača UNPROFOR-a, kao i navodnim manipulacijama s podacima o broju pada granata na Sarajevo „kako bi se manipulirala javnost“.

Njegovim iskazom o suradnji UNPROFOR-a i NATO pakta prilikom bombardiranja položaja vojske bosanskih Srba 1995.godine - obrana je željela opravdati uzimanje međunarodnih promatrača za taoce, za što general Mladić, između ostalog (dvostruki genocid, progoni, teror nad Sarajlijama), odgovara po zapovjednoj odgovornosti.

„UNPROFOR je izašao iz svog mandata tijekom bombardiranja VRS-a, zato je došlo i do naređenja o njegovom stavljanju pod kontrolu.“, izjavio je Inđić u glavnom ispitivanju.

Zapisano da je Inđić poručio: Neka pacijent umre

Kako bi pokazalo pristranost i nevjerodostnojnost svjedoka haško tužiteljstvo ga je suočilo s izjavom Petera Keslera, predstavnika Visokog komesarijata za izbjeglice – u kojoj stoji da mu Inđić nije dozvolio 1993. godine evakuirati ranjenog Sarajliju srpskog porijekla (24 godine), zajedno sa 14 drugih pacijenata, među kojima su bile tri žene i dva djeteta te njihovih 17 rođaka.

„Neka umre.“, odgovorio je prema zapisu Keslera oficir za vezu VRS-a i UNPROFOR-a Inđić, koji je nakon pročitanog burno reagirao u sudnici.

„Ovo je čista glupost i prikazali ste mi novinski članak AFP-a. Ako ćete zasnivati zaključe na novinskim člancima onda govorite s mrtvim čovjekom jer je sarajevsko Oslobođenje napisalo1992.godine i da su me ubili.“, odgovorio je svjedok tvrdeći da se radi o medijskim izmišljotinama.

„Ovo je glupost. Ne sjećam se jer bi se sjetio da je bio odobren zahtjev te vrste. Znam za evakuaciju Ismeta Bajramovića Čele za Italiju s metkom u srcu. Čuvenog sarajevskog kriminalca koji je nanio veliku štetu srpskom narodu... bio sam tamo osobno prisutan i ovo je laž, da je netko odobrio evakuaciju kriminalca, a ne ovu na način na koji mi je sada prezentirano.“, branio se svjedok.

Svjedok tužitelju: Vi izmišljate

Tužitelj Weber na logiku svjedoka je odvratio – kako ne vidi zašto bi Kesler lagao o tako nečem.

„Ja Vam tvrdim da je ovo laž i da Vi izmišljate. Pokažite mi zahtjev za medicinsku evakuaciju i medicinsku evakuaciju i ja ću se složiti. Gospodine predsjedavajući izvinite na moju emotivnu reakciju, ali ova izjava je napad na moje ime.“, vikao je Inđić koji se naknadno ispričao predsjedavajućem sucu Alphonsu Orieu.

Potpukovnik Inđić je pokušao skinuti i zapovjednu odgovornost s generala Mladića tvrdnjom da su nadležni za ratne zarobljenike bili zapovjednici nižih jedinica koji su ih uhvatili i zatočili, kao i da ga optuženi nikada nije osobno savjetovao i naređivao o tome – kako trebaju izgledati njegovi stavovi prema oficirima UNPROFOR-a.

„To je dolazilo iz Glavnog štaba VRS-a.“, objasnio je svoj stav svjedok koji će iskaz nastaviti u srijedu.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Inđića

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG