Dostupni linkovi

Tuđman na Rivi, Isus ipak ne na Marjanu


Statua Isusa u Rio de Žaneiru - ilustracija
Statua Isusa u Rio de Žaneiru - ilustracija
Hoće li Split dobiti najveći kip Isusa na svijetu, veći i od onog u Riju, kako želi kontroverzni splitski gradonačelnik Željko Kerum? Poznavatelji situacije kažu da neće, jer nedostaje zakonska regulative, ali upozoravaju da je zanimljiva činjenica da kip Isusa želi o svom novcu sagraditi osoba koja se obogatila – švercom robe iz “Caritasa”!

I taman nakon što je nakon višegodišnjeg natezanja kontroverzni splitski gradonačelnik Željko Kerum uspio skupiti potrebnu većinu u splitskom Gradskom vijeću za spomenik Franji Tuđmanu na splitskoj Rivi, on kreće dalje! Na brdu Marjanu iznad Splita, neizostavnom detalju svake panorama glavnog grada Dalmacije, Kerum o vlastitom trošku planira napraviti kip Isusa najviši na svijetu!

“Ja Tuđmana poštivam i cijenim, napravio je puno za stvaranje naše države, ali Isus je iznad Tuđmana, Isus je iznad svega! Ne vjerujem da će itko biti protiv Isusa i mi ćemo napraviti Isusa od 39 metara. To je moj najveći projekt u životu i to želim napraviti – Isusa od 39 metara koji će biti najveći spomenik na kugli zemaljskoj! U Rio de Janeiru je od 37 metara, a mi ćemo napraviti od 39!” kazao je Kerum.

Pavičić: Meni je zapravo na jedan crni način zabavno to da velikog Isusa od svog novca namjerava napraviti čovjek koji se obogatio švercajući ‘Caritasovom’ robom.
Kerumu je ovo već drugi juriš na Marjan, jer je pred koji mjesec buntom Splićana spriječena izgradnja ugostiteljskog objekta u vlasništvu njegove ljubavnice na zaštićenom priobalnom dijelu Marjana.

Splitski književnik i novinar Jurica Pavičić, koji je tada bio jedan od organizatora građanskih prosvjeda, kaže za RSE da i upućeni, ali i Kerum znaju da on taj kip Isusa ne može izgraditi. Naime, ne može dobiti dozvolu za njega dok se ne dovrše prostorni planovi za Marjan. Za to će trebati bar još godinu i po do dvije, a do tada – tko živ, a tko mrtav!

“On ne može dobiti dozvolu za te radove i on to zna! Dakle, riječ je o čistoj demagogiji. Ja zapravo mislim da on očekuje da ga svi napadnu, pa da on ispadne martir u ime kršćanskog opredijeljenja. A meni je zapravo na jedan crni način zabavno to da velikog Isusa od svog novca namjerava napraviti čovjek koji se obogatio švercajući ‘Caritasovom’ robom”, kaže Pavičić.

Nasrtanje na simbole grada

I tako zbog Isusa neće biti previše govora o Tuđmanu čiji će kip dospjeti na Rivu, što nije uspjelo ni Karađorđevićima ni Titu. Većinu glasova za Kerumov prijedlog spomenika Tuđmanu na Rivi u splitskom Gradskom vijeću donijet će HDZ-ovci, koji su u Splitu opozicija.
Željko Kerum

“HDZ Splita podržava postavljanje spomenika dr. Franji Tuđmanu na Rivi i naši vijećnici će glasati za tu odluku”, kazao je prvi splitski HDZ-ovac Dujo Marasović.

Oporbeni socijaldemokrati nemaju ništa protiv spomenika Tuđmanu u Splitu, ali drugi čovjek dalmatinskog SDP-a Damir Krstinić podsjeća da je lokacija Tuđmanovog spomenika dogovorena još pred dvije godine, ali ne na Rivi nego na splitskom Trgu Hrvatske bratske zajednice.

“Gradonačelnik redom nasrće na simbole grada Splita – na Marjan radi svojih privatnih interesa, a sada na Rivu radi jeftinog političkog populizma!” ocjenjuje Krstinić.

Marasović i na to ima odgovor.

“Slušajte, svak’ skuplja neke bodove. Ovo je očito skupljanje bodova, ali nije to bit stvari: što se tiče HDZ-a – sve za Franju!”

A Splićani k’o Splićani – svega troje anketiranih o spomeniku Tuđmanu i – već sukob mišljenja!

“Ne, ne, ne, ne, nema potrebe! Nije se niti jedan ničiji spomenik stavlja’, pa nema potrebe ni njegov!
“Pa sigurno da jesam! On je stvorio hrvatsku državu!”
“Sutradan će doći neko drugi, neki drugi sistem pa ćemo opet! Onda će biti puna riva spomenika, više nego nas ovdje!”
XS
SM
MD
LG