Dostupni linkovi

Tuđmanov spomenik za podjele


Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu
Spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu

Još nema vijesti o ratnom veteranu Zoranu Ercegu, koji je 10. prosinca na otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu izazvao incident. Ocjene o Tuđmanu na 19. obljetnicu njegove smrti su različite i suprotstavljene. Nema novih komentara na spomenik, jer je mnogo toga – i to vrlo oštro i negativno – rečeno već kada su fotografije spomenika po prvi puta objavljene.

Čini se da policija ne dopušta telefonsku komunikaciju sa hrvatskim ratnim veteranom Zoranom Ercegom koji je na svečanom otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu napravio incident, a potom ga je jedan stariji čovjek i udario u glavu, pa je prevezen u bolnicu. Erceg je premijeru Andreju Plenkoviću, dok je prolazio, dobacio:

"Plenkoviću, kako te nije sram dizati spomenik ovome zločincu? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. I njemu dižete spomenik! Tuđman je ratni zločinac!"

Zoran Pusić
Zoran Pusić

Aktivist Zoran Pusić je s njim u kontaktu, i evo što nam je kazao.

„Danas ujutro sam ga zvao i poslao mu SMS, na što mi je on odgovorio SMS-om: 'Ja sam u bolnici na Rebru, policija mi ne dozvoljava da razgovaram na telefon, i čekaju ovdje da me odvedu'.“

Radio Slobodna Europa je u niz navrata pokušala uspostaviti telefonski kontakt sa Ercegom, ali bez uspjeha. Na njegovoj Facebook stranici ima desetak komentara potpore i čestitki, kao i njegova molba poznanicima u Zagrebu da ga netko dočeka po dolasku iz Splita, jer da ima svega 10 kuna u džepu, što nije dovoljno ni za taksi od stanice do spomenika.

Uz Ercega, još je jedan građanin napravio incident na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu autora Kuzme Kovačića, ali o njemu se za sada ne zna ništa. U PU zagrebačkoj kažu da su obojica privedeni zbog narušavanja javnog reda i mira. Građanin je novčano kažnjen, a Erceg je nakon privođenja zatražio liječničku pomoć. Naime, on je invalid, a ponedjeljak je udaren i šakom u potiljak. O tome u zagrebačkoj policiji ništa ne znaju, a kada su im mediji skrenuli pozornost da se na portalima vrti video gdje se vidi kako Ercega s leđa udara stariji niži čovjek, u Policijskoj upravi zagrebačkoj kazali su da će to ispitati. Erceg se po posljednjim informacijama nalazi u 8. policijskoj postaji Trnje.

Na otkrivanju spomenika o Tuđmanu je svoje rekao premijer Plenković: „Bio je politički lider koji je uspio precizno prepoznati znakove vremena, uspješno utjecati na ključna zbivanja, i ujediniti hrvatski narod oko ostvarenja ključnih državnih zadaća.“

Dvadesetak ljudi iz šest nevladinih udruga i tri izvanparlamentarne stranke prosvjedovalo je na otkrivanju spomenika, a među njima bio je programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska Nikola Puharić koji o Tuđmanu kaže: „Osobama koje nose političku odgovornost za kršenje ljudskih prava i ratne zločine ne bi se trebali podizati spomenici, takve osobe nisu naši heroji. Franjo Tuđman predstavlja vrijednosti koje ne smijemo prenositi sadašnjim i budućim generacijama, one su suprotne izgradnji dobrog društva.“

Nema nekih novih komentara na spomenik, jer su svi rekli svoje već kada su fotografije spomenika po prvi puta objavljene. Jedan dnevni list imao je na naslovnoj stranici izjavu jednog od Tuđmanovih sinova „Ne, to nije moj tata“, a redovita profesorica zagrebačkog Filozofskog fakulteta Jasna Galjer ga je za jedan portal nazvala „još jednim prištem kvazi-spomeničke plastike“. Nakon što je osula drvlje i kamenje na kipara Kovačića, autorica nastavlja kako je „novi spomenik Tuđmanu još jedna manifestacija bolnog neznanja, pomanjkanja kriterija i rasula vrijednosti u sprezi s nazadnjaštvom i intelektualnim nepoštenjem. Barem po tome mu se ne može poreći potpuna suvremenost i duboka uronjenost u hrvatsku stvarnost“, zaključuje Jasna Galjer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG