Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tucijada kod Banja Luke okupila katolike i pravoslavce


Fotografije uz tekst: Erduan Katana
Tucijada, takmičenje u tucanju usrkšnjih jaja, prvi put ove godine održana je u župnoj Crkvi svetog Josipa u Trnu kod Banje Luke. Kako su se ove godine i Uskrs i Vaskrs poklopili, ovo je bila prilka da katolici i pravoslavci provjere čije kokoške nose tvrđa jaja. Mnogo važnije od nagrada je bila dobra atmosfera i druženje Hrvata, Srba i Ukrajinaca koji žive u ovom naselju.

Pobjednik u seniorskoj konkurenciji na tucijadi bio je fra Ivo Brezović, koji je bio i inicijator ovog takmičenja. On je osvojio i nagradu od 200 konvertibilnih maraka, a o osnovnim pravilima takmičenja kaže:

„Pravila su bila ovdje da bude 20 kuhanih jaja kokošijih koja su bila svježa i da ne budu obojena. Znači, samo kokošija su dolazila u obzir. Znači mogao je birati gdje god je htio, u bilo kojem leglu, samo su morala biti svježa da se mogu pojesti nakon tucanja - da se neko ne razboli. Drugo je bilo na izbacivanje – nije bilo svako sa svakim nego čim se izgubio u prvom krugu, odmah si morao ispasti itd.“

RSE: Znači po pet jaja se tuca?

Brezović: Po pet jaja se tuklo.

Mnogo važnije od takmičenja bilo je dobro druženje, kaže drugoplasirani Franjo Bartulović:

„ Sve je ok. Ja čestitam pobjedniku, svaka mu čast. Nije bitno katolik, Hrvat, musliman, svi smo se takmičili. Nije bilo problem, pet maraka, 20 komada jaja, to je mogao svako da nađe.“


Ponovno druženje Srba i Hrvata još je važnije ako se zna da je Crkva svetog Josipa u kojoj je održano takmičenje bila potpuno uništena 1995. godine. Obnova crkve počela je 2006. godine, a uskoro bi, ako se nađe još 150.000 maraka, mogla biti i potpuno završena.

Za Slobodana Tamamovića dolazak u župni ured na takmičenje nije bio problem jer, kaže, ovakva druženja su dobra za zbližavanje ljudi i komšija:

„Ja sam uvijek bio za slogu, za ljudstvo i za takmičenje. Nismo nikad dijelili ljude po naciji i vjeri.“

Najviše se obradovala djeca
Crkva svetog Josipa u Trnu kod Banje Luke

Ovoj manifestaciji najviše su se obradovala djeca. Milošu Ciganoviću nije smetalo što je ovogodišnji pobjednik u dječijoj konkurenciji Davor Matić.

RSE: Kako si prošao?

"Dobro."

RSE: Jesi li ti sam spremao jaja, ili..?

"Sam sam spremao."

Pobjednik u dječijoj konkurenciji Davor Matić:

„To mi je danas značilo puno. Sretan sam što sam pobijedio.“

RSE:
Kakva je konkurencija bila?

"Dobra."

RSE: Je li bilo mućki kakvih? Nema prevara?

"Nije. Nema prevara. Ima komisija, sve vidi."

RSE: Sve vidi i sve zna, je li? Bilo je pritužbi nekih na ovo tvoje tucanje sa strane.

"A nikako potrefiti...!"

Koka je rekla kakoko

Tajnu izbora jaja za takmičenje bilo je teško otkriti. Franjo Bartulović:

„Nema tu pravila. To ti je Bog odredio kakvo je jaje. Ne možeš ti sad tucati jaje o zub. Nema tu. Mi nismo bili sa kokoškom da vidimo šta je ona jela - da li je kamen jela ili je jela pijesak.

Ivica Matić:

„Stvarno pravilo na tucijadi je ’koka je rekla kakoko’. Jaje je, a i koka je rekla svoje.“

Jačina jajeta se ipak može odrediti, kaže ovogodišnji pobjednik fra Ivo Brezović:

„Kad utučemo jaje malo u zub, malo stisnemo zube, i ako zvuči kao kamen, ono je tvrđe. Ako zvuči malo doblje, onda je ono slabije. Nisam stucao nijedno, ali sam uzeo 20 komada - i sve je razbilo jedno. “

Samim odzivom od 20 takmičera organizatori nisu bili najzadovoljniji, ali se nadaju da će iduće godine odziv biti mnogo veći jer će, kažu, nagrade biti bolje.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG