Dostupni linkovi

Tuča navijača u centru Sarajeva, povrijeđena dva policajca


Sukobi Maribora i Željezničara, 24. jul 2012.
U centru Sarajeva je oko 11:30 sati izbio sukob u kojem su učestvovali navijači Maribora Viole i navijači FK Željezničar. Prema informacijama koje smo dobili od očevidaca, incident se dogodio u kafiću ispred sarajevske Katedrale, a u sukobu su korištene pepeljare, flaše i ostali predmeti koji su im bili dostupni.

U sukobima su povrijeđena dva policajca. Inače, policija se posebno priprema uoči susreta Sarajevo - Levski pošto se očekuje napeta atmosfera zbog uvrjedljivih transparenata u Sofiji. Uprava Levskog iz Sofije najavljuje miran dolazak navijača i korektno navijanje.

(VIDEO: Sukob navijača Maribora Viole i Željezničara)


U MUP-u Kantona Sarajevo su potvrdili da su u tučnjavi s jedne strane sudjelovali navijači slovenskog kluba, dok će istraga pokazati ko su ostali učesnici.

„Jedan navijač NK Maribor je povrijeđen, prevezen je na Kliniku urgentne medicine. S druge strane povrijeđena su dva policijska službenika i oštećeno je jedno službeno motorno vozilo“, navodi Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Prema informacijama iz MUP-a, iz Maribora je stigla grupa od 30-ak navijača. Oni su u međuvremenu sprovedeni do stadiona Koševo, gdje se u utorak uveče odigrava utakmica između Željezničara i Maribora, a u sklopu revanš utakmice drugog pretkola Lige prvaka i Evropske lige u nogometu.

Karić: Mora se zabraniti fašizam

Iz MUP-a Kantona Sarajevo informirali su građane i o specijalnim mjerama osiguranja koje će pratiti drugu revanš utakmicu Evropske lige u četvrtak između Levskog iz Sofije i FK Sarajevo. Nefić kaže:

„Ured policijskog komesara je fomirao štab akcije osiguranja i oni će permanentno pratiti situaciju, provjeravati rizik i poduzimati adekvatne mjere.“

Prva utakmica u Sofiji odigrana je sa transparentima među domaćim navijačima koji su veličali Ratka Mladića i Željka Ražnatovića Arkana, uz fašističku ikonografiju i parole „Nož - žica - Srebrenica“.

Pred susret u četvrtak, iz Sofije je najavljen dolazak 300 navijača ovog kluba, koji su na svojoj veb stranici najavili da će zapaliti Sarajevo uz transparente i fašističku ikonografiju.

Razočaran blagom reakcijom nogometne asocijacije, Eldin Karić, novinar i urednik portala žurnal.info, u utorak je i zvanično zatražio od gradskih vlasti da zabrane najavljeni fašizam u glavnom gradu BiH.

„Nećemo riješiti problem na taj način što ćemo sada u grad dovesti 10.000 policajaca i na svakom ćošku postaviti policajca. Moramo napraviti takav ambijent da navijači koji krenu sa takvim ambicijama ne mogu ući u ovaj grad. I nije nikakvo demokratsko pravo nekoga da se poziva na fašizam. Mislim da nigdje u svijetu to nije dozvoljeno - zašto bi bilo u Sarajevu?“ pita Karić.

Zvaničan odgovor od gradskih vlasti na ovaj zahtjev još uvijek nije stigao.
  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG