Dostupni linkovi

Tužba protiv Elektroprivrede Srbije zbog zagađenja vazduha


Termoelektrane Elektroprivrede Srbije emitovale su šest puta više sumpor-dioksida nego što je dozvoljeno, navodi RERI
Termoelektrane Elektroprivrede Srbije emitovale su šest puta više sumpor-dioksida nego što je dozvoljeno, navodi RERI

Nevladin Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv državne Elektroprivrede Srbije (EPS) zbog ugrožavanja zdravlja građana jer su višestruko prekoračene dozvoljene emisije sumpor-dioksida iz termoelektrana „Nikola Tesla“ i „Kostolac“, saopštio je RERI.

Kako se navodi u saopštenju, RERI tužbom nastoji da pred sudom zaštiti zdravlje i pravo građana Srbije na zdravu životnu sredinu i da obezbedi da u budućnosti termoelektrane ne emituju sumpor-dioksid iznad granice maksimalnih godišnjih dozvoljenih emisija.

RERI se u tužbi poziva na podatke prema kojima su u 2018. i 2019. godini termoelektrane u vlasništvu EPS-a emitovale preko 300 hiljada tona sumpor-dioksida godišnje, što je gotovo šest puta više od zakonski dozvoljenih emisija.

Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), čija je primena obaveza Srbije prema evropskoj Energetskoj zajednici, dozvoljeno je emitovanje najviše 55 hiljada tona sumpor-dioksida godišnje.

Tužba je usledila nakon nekoliko uzastopnih zahteva za vanredni inspekcijski nadzor nad termoelektranama kojima upravlja EPS i zahteva da nadležne institucije obezbede primenu i poštovanje zakona iz oblasti zaštite životne sredine, saopštio je RERI.

„Izgleda da nam je jedino preostalo da od suda očekujemo da obezbedi primenu propisa, jer Vlada Srbije i nadležno ministarstvo to ne žele da učine“ izjavio je Jovan Rajić, advokat RERI-ja.

Napomenuo je da je poštovanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija zakonska obaveza koja proističe iz međunarodnog ugovora koji je Srbija potpisala i obavezala se da ga primenjuje.

„Pored ugrožavanja zdravlja i životne sredine prekoračenje emisija sumpor-dioksida ozbiljno ugrožava i vladavinu prava i ustavni poredak Republike Srbije“, dodaje se.

RERI je naveo i da je u tužbu uključen i izveštaj pulmologa o uticaju sumpor-dioksida na zdravlje građana, u kojem se objašnjava kako izloženost sumpor-dioksidu šteti ljudskom organizmu.

EPS-ove termoelektrane spadaju među najveće zagađivače sumpor-dioksidom u Evropi. Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT) i „Kostolac“ emituju u proseku 35 puta više sumpor-dioksida od prosečne termoelektrane u Evropskoj uniji. Dok sve termoelektrane u EU ukupno emituju oko 600 hiljada tona sumpor-dioksida godišnje, samo TENT i Kostolac emituju 300 hiljada tona.

Borba za čist vazduh u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

XS
SM
MD
LG