Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žrtve traže pravdu za Trusinu


Preživjeli i porodice žrtava umorni su od čekanja pravde
Tužilaštvo BiH predložilo je Sudu BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka, koji se sumnjiči za ratni zločin na Hrvatima na području sela Trusina, u opštini Konjic 1993. godine.

Ališpago se tereti da, kao nadređeno lice sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH "Zulfikar", iako je znao da su njemu podređeni pripadnici ove jedinice izvršili ovaj zločin, nije preduzeo mjere da počinioci budu kažnjeni, čime je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je prikupilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni odgovoran za učinjene zločine, te su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ juče uhapsili osumnjičenog.

Ratni zločin na području sela Trusina, u opštini Konjic, izvršen je 16. aprila 1993. godine, kada su ubijena 22 Hrvata, odnosno 19 civila i tri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, te su ranjena četiri lica, među kojima i dvoje djece.

Tužilaštvo BiH u okviru ovog predmeta vodi istragu protiv 13 osoba.

Prva hapšenja počela su u septembru prošle godine, a za neke od uhapšenih tvrdi se da su bili blisko povezani sa najvišim ratnim političkim rukovodstvom RBiH, što bi mogao biti i jedan od razloga zašto se 17 godina čeka na sudski proces u ovom slučaju.

Šesnaest godina nakon zločina, Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu i počelo prva hapšenja. Fra Darko Drljo, župnik u župi Žitače, pod koju spada i selo Trusina, u ovom zločinu je izgubio oca. Hapšenja pozdravlja:

„Naravno da mi je drago da je došlo napokon vrijeme da neko odgovara i za taj zločin koji je počinjen u Trusini. Ovih dana bilo je dosta onih, i prije, koji su uhapšeni i koji su možda sudjelovali u tom zločinu. Svakako da bi bilo dobro da se razriješi i onaj ko je naredio taj zločin, ko je možda ponajodgovorniji za taj zločin, a ne samo oni koji su bili sami akteri u tom zločinu.“

ŠTURE INFORMACIJE

Za Ališpagu se tvrdi da je bio blizak tadašnjem političkom rukovodstvu RBiH uključujući i predsjednika Aliju Izetbegovića. Još jedan od bliskih političkim krugovimna i Izetbegoviću bio je i ratni predsjednik općine Konjic, Jablanica i Prozor Safet Čibo. Politički magazin „60 minuta“ objavio je i telefonski razgovor Ališpage i Izetbegovića koji demonstrira njihov blizak odnos.

Ališpago: Halo, Zuka. Ko je? Jeste li vi, predsjedniče?

Izetbegović: Jesam. Kako je? Zar nisi otišao ti dole?

Ališpago: Pa trebao sam otići, ali ovo nešto što treba da ide sa mnom moram sa sobom povesti, inače neće puno.“

Izetbegović: Dobro pazi. A gdje je Čibo?

Preživjeli i porodice žrtava, kako kaže fra Drljo, umorni su od čekanja pravde.

„Ti ljudi koji su preživjeli taj zločin malo su premoreni od raznih ispitivanja, davanja informacija o tom zločinu, a ništa se zadnjih godina nije pomicalo, nije se mijenjalo, nije išlo nimalo naprijed. Zadnjih nekoliko mjeseci to ide. Svakako da vjerujem malo da je i tim ljudima koji su sami sudjelovali, bili donekle, a koji su uspjeli preživjeti, drago što se napokon malo rasvjetljava taj slučaj o kome je bila šutnja u svakom pogledu - od politike, čak i medija. Tek ovih zadnjih nekoliko godina su se pomalo davale šture informacije da se stvarno i tu zbio jedan zločin.“

Tužilašvo BiH, kako je ranije saopšteno, istragu u ovom slučaju vodi protiv 13 osoba. Ališpago je do sada osmi uhapšeni. Inače, rođen u Novom Pazaru, Ališpago ima i državljanstvo Srbije, a nakon rata u vlasništvu je imao ugostiteljski objekat u centru Sarajeva, koji je bio i poprište oružanih obračuna.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG