Dostupni linkovi

Republikanci protiv Trumpa


Trump je zaprijetio zatvaranjem vladinih institucija ako Kongres ne pristane financirati izgradnju zida: Granični zid između SAD i Meksika

Lideri republikanaca ukorili su predsjednika Donalda Trumpa zbog izjave da će se zid prema Meksiku izgraditi po cijenu zatvaranja vladinih institucija. Predsjednik Zastupničkog doma Paul Ryan kazao je da nikome nije u interesu zatvaranje vladinih institucija u trenutku kada se u Kongresu vodi rasprava o izradi budžeta Sjedinjenih Država. Istodobno, pada vrijednost dolara i američkih dionica na svjetskim burzama.

Paul Ryan je rekao da je izgradnja zida duž granice zemlje s Meksikom neophodna kako bi se spriječila ilegalna imigracija, ali je dodao da vlada ne smije birati između sigurnosti na granici i operacija zatvaranja svojih ureda.

Vlada ne smije birati između sigurnosti na granici i zatvaranja svojih ureda: Paul Ryan
Vlada ne smije birati između sigurnosti na granici i zatvaranja svojih ureda: Paul Ryan

Trump je u govoru u utorak navečer zaprijetio zatvaranjem vladinih institucija ako Kongres ne pristane financirati izgradnju zida, što je on obećao tokom kampanje. Ta izjava dodatno je otežala nastojanja republikanaca za postizanje dogovora o budžetu.

Nakon što je Meksiko odbacio Trumpovo obećanje - da će platiti za zid - predsjednik je kazao kako će Sjedinjene Države početno financirati izgradnju, a ta će im sredstva južni susjed kasnije vratiti. Poslanici, uključujući i mnoge republikance, smatraju da sredstva za zid nisu prioritet, a neki se pitaju da li je izgradnja zida uopće i potrebna.

Kongres će imati oko 12 radnih dana kada se poslanici vraćaju 5. septembra nakon ljetne pauze da odobri financijska sredstva nužna za rad vlade, ali Kongres se suočava s nevjerojatnim rokom za podizanje gornje granice na iznos na koji se vlada može zaduživati. Obje mjere moraju biti odobrene u Kongresu.

Ryan je predložio privremeno financiranja da bi Senat dobio više vremena da donese budžet. To bi moglo produžiti bitku za budžet i na kraj godine, iako fiskalana godina u Sjedinjenim Državama počinje 1.oktobra.

Odnosi između Trumpa i republikanskih lidera prilično su napeti, a predsjednik se posebno obrušio na lidera senatske većine senatora Mitch McConnell i izražavajući bijes što u Kongresu nije prošao nikakav značajni zakon još od njegove inauguracije u januaru.

Odnosi između Trumpa (na fotografiji) i republikanskih lidera prilično su napeti
Odnosi između Trumpa (na fotografiji) i republikanskih lidera prilično su napeti

Inače posljednje zatvaranje vladinih intitucija bilo je u oktobru 2013. i to na dva tjedna, kada u Kongres nije prošlo financiranje zdrastvene zaštite, takozvanog Obamacare.

Konzervativno krilo stranke poduprlo je zahtjev predsjednika Trumpu za financiranje zida, i kažu da će za zatvranje vladinih institucija biti odgovorni demokrati u Senatu.

No, kongresman Tom Cole, predsjednik podkomiteta za budžetska usaglašavanje, kaže kako Trumpova prijetnja da će zatvoriti vladini instutucije nije dobra. „Kada kontrolirate Bijelu kuću, oba doma Kongresa, zatvaranje vlade koji vodite nije mudar politički potez“, rekao je u intervjuu za Reuters.

Adam Kinzinger iz Komiteta za vanjske odnose upozorava kako bi to moglo ugroziti poziciju Amerike u svijetu, kao i povjerenje financijskoh tržišta u SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG