Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD pred novom budžetskom blokadom?


Zid na američko-meksičkoj granici, Kalifornija

Po svemu sudeći, američka vlada mogla bi se naći pred novom blokadom rada. Republikanci i demokrati u Kongresu nisu se uspjeli dogovoriti oko budžeta čime se dovodi u pitanje rad saveznih institucija. Prethodna blokada trajala je 35 dana i bila je najduža u američkoj povijesti.

Pregovarači su se nadali nekom kompromisu kako bi se do petka donio zakon kojim se osigurava privremeni nastavak financiranja vladinih institucija do konačnog usvajanja budžeta. No, još nije određeno vrijeme nastavka međustranačkih razgovora, a do 15. februara trebao bi se donijeti zakon o privremenom financiranju vlade.

Do novog zastoja je došlo jer demokrati, koji imaju većinu u Zastupničkom domu, žele da se služba za imigracije i carinsku kontrolu usredotoči na zadržavanje migranata s kaznenim dosjeima, umjesto onih čije su vize istekle, a i u tom slučaju brojka onih koji bi bili zadržani u pritvorima ne bi biti smjela biti veća od 16.500 što je otprilike broj imigranata koji su bili zatočeni u takvim centrima u posljednjim godinama administracije Baracka Obame, piše Washington Post.

Pregovarači iz Senata i Zastupničkog doma također su predlagali između 1,3 milijarde i dvije milijarde dolara za financiranje predloženog graničnog zida, što je daleko manje od 5,7 milijardi dolara koliko traži Trumpova administracija.

Predsjednik Donald Trump je 25. januara pristao na trotjedni sporazum o privremenom financiranju kako bi okončao blokadu vlade i dopustio Kongresu da postigne sporazum.

Međutim, kasnije je tvrdio da su razgovori "gubitak vremena".

Aktualni šef Bijele kuće je u svojim predizbornim obećanjima je isticao da će izgraditi zid na južnoj granici i obećao da će prekinuti boravak ilegalnih imigranata, te ih deportirati iz Sjedinjenih Država.

Iako je ranije govorio da će Meksiko platiti izgradnju zida, kasnije je tvrdio da to nije rekao, a tokom govora o stanju nacije 5. februara je inzistirao na "pametnoj, strateškoj, prozirnoj čeličnoj barijeri".

Ukoliko se do petka ne postigne dogovor o privremenom financiranju vlade, savezne agencije, uključujući domovinsku i državnu sigurnost, poljoprivredne i trgovinske službe, mogle bi ostati bez sredstva za financiranje, a bez plaća bi moglo ponovno ostati 800.000 državnih službenika.

Tokom blokade vlade, osnovne usluge - uključujući zaštitu granica, bolničku skrb, kontrolu zračnog prometa, provedbu zakona i održavanje elektroenergetske mreže - nastavljaju s radom i od zaposlenih se traži da se pojave na poslu.

Posljednji put su neki zaposlenici nastavili raditi bez plaća, ali mnogi od njih otišli su na bolovanje.

Zadnja blokada vlade, prema procjenama, koštala je američki ekonomiju 11 milijardi dolara.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG