Dostupni linkovi

Trump bi prihvatio informacije strane vlade o protivniku na izborima


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da će prihvatiti i štetne informacije o svom protivniku tokom izborne kampanje 2020, čak i ako dođu od neke strane vlade. U intervjuu za mrežu ABC News šef Bijele kuće zanijekao je da bi se to smatralo mogućim miješanjem u izbore. Kasnije je ipak dodao da bi možda i kontaktirao FBI ukoliko bi takve informacije "sadržavale nešto loše". Uslijedile su reakcije iz demokratskog tabora odakle ponovno stižu pozivi za opozivom predsjednika.

Top tema svjetskih medija 13. lipnja je razgovor koji je novinar George Stephanopoulos vodio sa predsjednikom Donaldom Trumpom. Na izravno pitanje da li bi prihvatio informacije koje dolaze iz nekog stranog izvora, iz Rusije ili Kine, i zar to ne bi smatrao miješanjem u izbore, Trump je odgovorio:

"To nije miješanje u izbore, ali ako bi smatrao da ima nečega lošeg u takvoj informaciji možda bih otišao i do FBI. Međutim, kada vam neko dođe sa istraživanjem o opoziciji, da li ćete reći idemo zvati FBI. Agencija ni nema dovoljno ljudi da se time pozabave. Uostalom, ukoliko iskreno razgovarate sa kongresmenima, vidjeti ćete da oni svi to rade. Stvari tako funkcioniraju i to se zove istraživanje opozicije."

Ubrzo su uslijedile reakcije, ponajprije iz Demokratske stranke.

Joe Biden, trenutno vodeći u utrci za kandidata demokrata na sljedećim predsjedničkim izborima, reagirao je na Twitteru i optužio predsjednika da smatra kako je "dobrodošlo strano miješanje u izbore".

"Ovdje se ne radi samo o politici. Ovo je prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti. Američki predsjednik ne smije tražiti njihovu pomoć, čime podržava one koje namjeravaju potkopati našu demokraciju", napisao je Biden.

Elizabeth Warren, još jedna demokratska predsjednička kandidatkinja, ponovno je pozvala na opoziv predsjednika. Pridružili su joj se i drugi demokratski kandidati za Bijelu kuću Bernie Sanders i Kirsten Gillibrand, kao i bivši kongresmen Beto O’Rourke.

Kamala Harris, koja je također u demokratskoj utrci, je izjavila: "Kina ovo sluša, Rusija sluša. Sjeverna Koreja ovo sluša. Recimo istinu: ovaj predsjednik je prijetnja nacionalnoj sigurnosti".

U brojnim tvitovima sa raznih adresa još se moglo pročitati od toga da je "ovakav razgovor" razlog zašto predsjednikovi odvjetnici nisu dopustili razgovor sa specijalnim istražiteljem Robertom Muellerom, ovdje se radi "o izdaji", predsjednik bi trebao biti opozvan, do onih da je predsjednik u pravu kada kaže da informacije o oponentu nisu o miješanju stranih država u američke izbore, pa se dovodi u pitanje integritet novinara koji je intervjuirao predsjednika.

Tvrdnje o navodnom dosluhu sa stranim silama - konkretno, Rusijom - do sada su zasjenile mandat predsjednika Trumpa. Te sumnje dovele su do dugotrajne istrage koju je vodio specijalni istražitelj Robert Mueller.

Izvještaj je potvrdio zaključke američkih obavještajnih agencija o uplitanju Rusije u izbore 2016, ali i zaključio da predsjednik Donald Trump nije bio u dosluhu sa Rusima.

Ipak, krajem maja u javnom pojavljivanju specijalnog istražitelja za koji su prethodno znali i Bijela kuća i Ministarstvo pravosuđa Mueller je rekao "da smo bili sigurni da predsjednik nije počinio krivično djelo mi bismo to rekli", podsjećajući pri tom da američki zakoni ne dozvoljavaju da predsjednik SAD-a, dok je u Bijeloj kući, bude optužen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG